objavljeno 24.11.2010. 19:39:00
SAVRŠEN DORUČAK

Recept za domaće kroasane

Priprema nije sasvim jednostavna, ali se trud isplati - domaći kroasani su puno finiji od kupovnih

Kroasani
Kroasani (Free Digital Photos/Wikipedia)

Zaželjeli ste se stvarno dobrih kroasana? Ukoliko ne možete skočiti do Francuske, a niste zadovoljni ponudom u pekarama, pokušajte ih napraviti sami. Priprema je dugotrajna, ali se svaki trud isplati - računajte s oko 40 minuta aktivne i 260 minuta pasivne pripreme tijekom koje se tijesto diže.

Sastojci (za 4 porcije)

250 g maslaca
25 g kvasca (svježeg)
500 g brašna
125 g mlijeka
50 g dodatnog brašna
12 g soli
200 g vode
40 g šećera

Priprema

Prije početka pripreme tijesta potrebno je maslac i kvasac ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.

1. 500 g brašna pomiješati sa soli
2. Vodu, mlijeko i šećer zagrijati (u mikrovalnoj) te dodati kvasac da se rastopi
3. Napraviti malu rupu u sredini brašna te u nju uliti tekućinu s kvascem
4. Miješati dok tijesto ne postane jednoliko i glatko
5. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta
6. U međuvremenu, 250 g maslaca pomiješati s 50 g brašna
7. Nakon 30 minuta, još jednom izmijesiti tijesto te ga podijeliti na četiri jednaka dijela
8. Također na četiri dijela rasporediti maslac s brašnom
9. Izvaljati pojedine dijelove tijesta (do veličine A4)
10. Po svakom dijelu po sredini rasporediti jednu porciju maslaca (do veličine razglednice)
11. Preklopiti tijesto, prvo po dužini (lijevu i desnu dulju stranu preklopiti do sredine tijesta) pa po širini (kraće strane) tako da maslac ne iscuri van (prethodno malo namočiti tijesto)
12. Zamotati tijesto u prozirne folije za domaćinstvo te ga odložiti u hladnjak gdje mora odstajati najmanje četiri sata

Kroasani

13. Nakon četiri sata (ili više) izvaljati porciju tijesta dok ne poprimi duguljasti oblik (ukoliko je maslac pretvrd, ostaviti tijesto 10-tak minuta na sobnoj temperaturi; ukoliko je tijesto ljepljivo, nije dovoljno stajalo)
14. Redovito posipavati brašnom za vrijeme valjanja, namočiti i ponovno preklopiti kraće strane (NE i duge), vratiti u folije, a zatim i u hladnjak
15. Isti postupak ponoviti 2-3 puta (kako bi tijesto postalo slojevito)
16. Na kraju, ponovno izvaljati tijesto te izrezati trokute koje je potrebno namočiti i zarolati (po želji ih napuniti marmeladom ili čokoladom)

Pečenje

1. Sirove kroasane premazati mješavinom bjelanjka i mlijeka
2. Rasporediti po limu za pečenje (svakako ostaviti između dovoljno mjesta)
3. Peći 15-20 minuta na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici

24.11.2010. 19:39:00
http://m.metro-portal.hr/recept-za-domace-kroasane/51714/