objavljeno 01.07.2014. 10:33:00
FAK KRITIKA

Recenzija s Bleda: The Dark Valley

Usamljeni jahač stranac, barabe koje vladaju selom, pohlepni gostioničari i nemoćni terorizirani seljani, svakako su dio klasičnog vestern okoliša

Zimski vestern The Dark Valley
Zimski vestern The Dark Valley (Arhiva)

Vestern nije isključivo američka stvar, iako je sastavni dio američke mitologije. Vestern je univerzalan, vestern je stanje duha, vestern je etički kodeks jednako blizak teksaškom i europskom klincu koji se igra kauboja i indijanaca.

"Spaghetti" vesterni, snimani na Mediteranu i u skromnim europskim produkcijama, solidan su primjer za tu tvrdnju. Karl May napisao je legendarne vestern romane, a da nikada nije vidio Ameriku. Po motivima njegovih romana, Nijemci su snimili nekoliko vestern filmova na teritoriju Jugoslavije.

The Dark Valley čak nas ni ne pokušava zavarati mjestom radnje ili jezikom, u pitanju je zabito selo okovano snijegom visoko u planinama Tirola. Sve ostalo, dakle usamljeni jahač stranac, barabe koje vladaju selom, pohlepni gostioničari i nemoćni terorizirani seljani, svakako su dio klasičnog vestern okoliša. Zamijenite Tirol s Montanom i eto vam klasične zimske varijante.

Cijeli članak pročitajte na FAK portalu

01.07.2014. 10:33:00
http://m.metro-portal.hr/recenzija-s-bleda-the-dark-valley/85923/