objavljeno 31.12.2010. 08:10:06
VI STE KONTROLER

Recenzija - Microsoft Kinect za Xbox 360

Za razliku od Nintenda i Sonya, Microsoft se s Kinectom riješio kontrolera, no je li ovo uistinu najbolji način kontroliranja igara pokretima?

Kinect
Kinect (Getty Images)
Za konkretan odgovor na tehnologiju upravljanja video igara pokretima, prvotno proizašlu iz stožera Nintenda u obliku Wii konzole, Microsoftu i Sonyu trebalo je više od tri godine. Nedavno izašli PlayStation Move kontroler Sonyev je odgovor, a Microsoft je sa svojom tehnologijom za motion based gaming odlučio biti nešto kreativniji.

"Vi ste kontroler" rekli su iz Microsoftova stožera i najavili Kinect. Jedan uređaj, set kamera i senzora upotpunjen pomno napisanim softverom, prenositi će naše pokrete u virtualnu stvarnost u realnom vremenu bez potrebe da u ruci držimo ikakav kontroler.

Kinect je nedavno došao i na naše tržište, a trenutno ga je moguće kupiti u bundle paketu sa novom Xbox 360 S konzolom, ili kao samostalan uređaj u čijem pakiranju osim ovog senzora stiže i adapter za spajanje Kinecta i na starije Xbox 360 konzole. Premazan sjajnom crnom bojom i plastičnim "rešetkama" sa strane, Kinect se vrlo dobro se slaže s dizajnom nove S linije Xbox 360 konzola. Za preciznu detekciju pokreta i glasa zaslužna je postava kamera te naprednih mikrofona sposobnih da se fokusiraju na vaš glas i isključe pritom pozadinske zvukove. 

Iako je sam uređaj tehnološki impresivan komad hardvera, prava zvijezda je zapravo softver, odnosno programski kod koji sve te informacije o dubini, pokretima i glasu interpretira i prikazuje u nama jasnom obliku, odnosno prebacuje u vritualni svijet igara. U prijevodu, jedan naš pokret ispred Kinectovih kamera znači i puno internih kalkulacija koje sam Xbox 360 mora obaviti.Kinect Adventures

S Kinectom stiže i Kinect Hub, novi dio Xbox 360 Dashboarda specifično napravljen za Kinect. Ovaj Hub zamišljen je kao ultimativno mjesto za sve vezano uz Kinect - u tom dijelu Dashboarda zaboravite na kontroler, upravljanje se odvija varijacijom na point and click filozofiju, samo što računalni miš zamjenjuju vaše ruke. Osim pokretima ruku, u Hubu možeta navigirati i glasom - jednostavnim poklikom "Xbox", konzola počinje slušati vaše naredbe, a napredni mikrofon vrlo će jasno prepoznati svaku od njih, neovisno o naglasku, brzini govora ili pozadinskom šumu.

Svaki primjerak Kinecta, neovisno o tome kupite li bundle paket sa konzolom ili samostalno zapakiran uređaj, dolazi sa jednim launch naslovom - Kinect Adventures. Kolekcija je to zabavnih mini-igara u kojima radite niz aktivnosti koje variraju od ekstremne vožnje u gumenom čamcu do krpanja rupa u velikom akvariju sa još većim ribama. Nakon intenzivnog druženja sa ovim naslovom možemo reći kako su sve te mini-igre vrlo dobar pokazatelj tehnologije iza Kinecta i kako ta korelacija hardvera i softvera radi jednostavno sjajno.

Kinectov inovativan pristup gamingu nešto što bi stvarno morali isprobati ukoliko zadovoljavate njegove prostorne zahtjeve (barem 2 metra slobodnog prostora ispred televizora) te imate tih 1500kn sa strane. Osim toga, prvih nekoliko Kinect kombatibilnih naslova (ali ne i svi) vrijedni su vašeg novca pa se ne može reći kako nećete imati što za igrati. Sumnjamo da će ikada zamjeniti preciznost i brzinu korištenja dobrog starog gamepada, ali to mu i nije namijena - Kinect je tu da ponovno redefinira alternativni način na koji interaktiramo sa virtualnim svijetom, a kako je krenulo to mu i uspijeva.

Detaljnija recenzija na HCL portalu - Kinect za Xbox 360
31.12.2010. 08:10:06
http://m.metro-portal.hr/recenzija-microsoft-kinect-za-xbox-360/53443/