objavljeno 03.10.2019. 13:30:00
ZANIMLJIVO

Razni jezici prenose jednaku količinu informacija

Brži tok slogova prati manja gustoća informacija, kao primjerice u španjolskom jeziku, no sporiji tok slogova sadrži više informacija, što je čest slučaj u azijskim jezicima

Uvijek dobivate jednaku količinu informacija
Uvijek dobivate jednaku količinu informacija (Arhiva)

Govornici španjolskog jezika možda brže izgovaraju riječi, ali sporiji govornici kineskoga za isto vrijeme dobiju jednaku količinu informacija.

To je zaključak međunarodne skupine znanstvenika iz Francuske, Hong Konga i Južne Koreje koji su uspoređivali prijevode istih tekstova na 17 jezika.

Pritom su mjerili tok izrečenih slogova u svakom jeziku, ali i količinu informacija koja se prenosi svakim slogom. Ustanovili su da su te dvije stvari uravnotežene.

"Brži tok slogova prati manja gustoća informacija, kao primjerice u španjolskom jeziku, no sporiji tok slogova sadrži više informacija, što je čest slučaj u azijskim jezicima", napisali su.

Japanski se izgovara brže od kineskog, preciznije prosječno osam slogova u sekundi, u usporedbi sa šest u kineskom, no to ne znači da vam govornici kažu više u isto vrijeme.

"Drugim riječima, različite su strategije prijenosa informacija, a najbrži jezici nipošto nisu i najučinkovitiji", zaključili su znanstvenici u tekstu objavljenom u časopisu Science Advances.

03.10.2019. 13:30:00
http://m.metro-portal.hr/razni-jezici-prenose-jednaku-kolicinu-informacija/121059/