objavljeno 01.11.2021. 08:31:00
INTERVJU

Razgovor u povodu, akademska slikarica Miranda Rako Kuzmanić

Otvorena je naša zajednička izložba u dubrovačkoj Sponzi kao dar od srca ljudima u ovim zahtjevnim vremenima

Miranda Rako Kuzmanić
Miranda Rako Kuzmanić (Miroslav Pelikan)

Akademska slikarica Miranda Rako Kuzmanić suvremena je hrvatska likovna umjetnica, diplomirala je na splitskoj ALU, izlagala je na nizu samostalnih i zajedničkih izložbi.

Gđo Rako Kuzmanić, odnedavno izlažete u dubrovačkoj Sponzi, na zajedničkoj izložbi s Ivanom Jovanović Trostmann

- 12. 10. 2021. godine otvorena je naša zajednička izložba u dubrovačkoj Sponzi kao dar od srca ljudima u ovim zahtjevnim vremenima. Izložbu smo i nazvale Dar zbog zahvalnosti prema svim malim i velikim darovima života koji su nam dani da ih putem umjetnosti širimo dalje. Ivana i ja imamo ljubav prema ljepoti i skladu, duhovnoj komponenti svega što nas okružuje, prema svjetlu i bojama Mediterana... Surađivale smo i imale zajedničke izložbe u Gradu i u inozemstvu.

Mediteran je u središtu Vašeg likovnog interesa.

- Boje, zvuci, ritam života, tradicija i kultura Mediterana su nepresušni izvor stvaranja, poticaj za uranjanje u sklad i ljepotu mora, otoka, maslinika, kamenih kućica, koje unose mir i spokoj, ali i nesputanu slobodu i umjetničku igru.

Mediteran nas izvlači iz naše nutrine vani, da istražujemo, stvaramo pod nebom, oslobođeni zidova ateliera, zagledani u more, puninu svjetla i boja.

Ističe se Vaš suptilni kolor,fino odmjeren.

- Moj kolorit vibrira s mojim srcem i emocijama u vrijeme stvaranja. Igra boja, oblika, svjetla izranja iz moje duboke potrebe za slikanjem i davanjem vedrih, vibrantnih tonova bogate kolorističke palete. Neke slike su nježne, nenametljive, a druge energične i koloristički jake, kao što su i mijene životnih proživljavanja svijeta oko nas.

Volite motive cvijeća.

- Između mnoštva motiva volim i motive cvijeća. Savršene kreacije i beskonačne varijante cvijeća omogućavaju slobodu likovnog izraza i podsjećaju na idealna prirodna prostranstva u kojima se dodiruju Duh i materija.

Vaše slike čuvaju sjećanja na sačuvanu arhitekturu gradova na obali.

- Stari, povijesno slojeviti i skladni dalmatinski gradovi postaju s vremenom dio načina razmišljanja i poimanja mjere i sklada urbanih struktura, koje se gubi u suvremenim megalomanskim porivima. Iz tog razloga, motivi mojih bijelih, kamenih gradića, luka, ribarskih kuća i ljetnikovaca podsjećaju na bogatu tradiciju koju trebamo sačuvati.

Vi ste iz Splita, živite u Dubrovniku.

- Rođena sam u Splitu, gdje sam provela mladost i sve ono što ona nosi: studij, izložbe, putovanja...

U Dubrovnik dolazim u vrijeme rata, osnivam obitelj, zapošljavam se u školi i nastavljam sa stvaranjem, izložbama... Upoznavam mnogo dragih ljudi, među kojima je i divna Ivana Jovanović Trostmann, prijateljica slikarica i stalna motivatorica umjetničkih zbivanja i povezivanja umjetnika.

Što je još novo u atelijeru?

- Pripremam novi ciklus portreta, ali sve u svoje vrijeme, korak po korak.

Planovi, izložbe, monografije..?

Za sada ima nekoliko planova grupnih izložbi, a nadam se i nastavku suradnje s Ivanom J. Trostmann, koju volim i cijenim.

Piše: Miroslav Pelikan
01.11.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/razgovor-u-povodu-akademska-slikarica-miranda-rako-kuzmanic/134930/