objavljeno 03.04.2019. 10:01:00
IZLOŽBE

Razgovor s povodom - Ana Guberina

Ana Guberina u slikanju religioznih tema nastoji odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije

Ana Guberina ima specifičan likovni izraz
Ana Guberina ima specifičan likovni izraz (Miroslav Pelikan)

Drugog travnja ove godine predstavila se je slikarica Ana Guberina s novom samostalnom izložbom u povodu Uskrsa - LICE TVOJE TRAŽIM, GOSPODINE u zagrebačkoj Galeriji AZ, izloživši trinaest velikih formata (100x100 cm i 100x150 cm) u tehnici akrila na platnu.

Gospođo Guberina, što je ključno u Vašem likovnom pristupu?

U slikanju religioznih tema nastojim odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije, zato kroz suptilno dinamički pokrenutu mrežu linija i mikrofragmenata pokušavam govoriti o sveprožimajućoj snazi Ljubavi na svim razinama stvarnosti.

Teolozi i filozofi snažno utječu na Vaše slikarstvo?

Proučavajući djelo francuskog teologa i filozofa PierraTeilhardades Chardina, ušla sam u meni vrlo blizak svijet gibanja i struktura u kojem sve pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svijetla.

Vaš je slikarski izraz vrlo specifičan.

To je gestualno slikarstvo u kojem pulsiraju tragovi kinetičke gestualnosti nastojeći biti u semantičkoj rezonanciji s Isusovim riječima i temeljnim istinama kršćanske vjere.

Ozbiljno doprinosite suvremenom sakralnom slikarstvu.

Umjetničko su-stvaranje zbiljnosti tankoćutan je slikarski čin u kojem bi se trebala ogledati kršćanska snaga i vjerodostojnost mog religioznog opusa.

Piše: Miroslav Pelikan
03.04.2019. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/razgovor-s-povodom-ana-guberina/117787/