objavljeno 28.04.2015. 08:30:00
FAK INTERVJU

Razgovor s Ianom Ebrightom

Bio je gušt popričati s njime o njegovu filmskom debiju, ciljevima i željama, kao i svim stvarima koje su mu važne dok privlači pozornost i poštovanje filmofilmske zajednice

Ian Ebright je prilično napaljen filmaš
Ian Ebright je prilično napaljen filmaš (Arhiva)

Ian Ebright, redatelj odličnog kratkog filma From the Sky (pogledajte ga na kraju teksta), prilično je elokventan, prijateljski raspoložen momak i očito strastveni ljubitelj svega filmskoga. Bio je gušt popričati s njime o njegovu filmskom debiju, ciljevima i željama, kao i svim stvarima koje su mu važne dok privlači pozornost i poštovanje filmofilmske zajednice koje potpuno zaslužuje.

Što te privuklo filmskom svijetu? Kada si i kako znao da je to ono što želiš raditi?

Počelo je s filmovima poput Umri muški i The Abyss, dok sam ih gledao u kinima i uživao u onom osjećaju mladog adrenalina koji je izvirao iz kinetičke energije tih filmova. Kad su završili, osjećao sam se kao da hodam po oblacima dok sam izlazio iz kina, s mješavinom euforije i one najbolje vrste iscrpljenosti. Ali glavnu zaslugu nedvojbeno ima filmPatriot Games iz 1992. godine. Imao sam 13 kad su me roditelji taj put odveli u kino. Iz kojeg god razloga, taj me se film zbilja dojmio, toliko da sam tijekom odjavne špice mogao samo sjediti u tišini. To je film zbog kojeg sam povjerovao da i ja mogu ostaviti sličan dojam na publiku, koji me potaknuo da se i sam okušam u stvaranju. Ironično je što moj prvi film sadrži kritiku američke vanjske politike provođene u sjeni, dok je Patriot Games tako žestok zagovaratelj te iste vanjske politike, a temelji se na scenariju koji se bazira na ondašnjoj verziji napada bespilotnim letjelicama. U tom filmu CIA napada kamp militanata u sjevernoj Africi, a odluku je temeljila na običnom nagađanju Jacka Ryana, u izvedbi Harrisona Forda. Nakon toga gledamo satelitsku snimku na kojoj vidimo kako specijalne snage ubijaju hrpetinu ljudi i uopće ne ulove svoju metu. Ups.

Cijeli intervju pročitajte na FAK portalu

28.04.2015. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/razgovor-s-ianom-ebrightom/91432/