objavljeno 23.02.2009. 13:41:26
AMNESTY INTERNATIONAL:

Ratne zločine počinili su i Izrael i Hamas

Postoje dokazi kako su obje strane koristile oružje iz inozemnih izvora.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, sa sjedištem u Londonu objavila je izvješće kojim poziva Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo na naoružanje Izraelu i Hamasu jer su obje strane tijekom nedavnog sukoba u Gazi počinile ratne zločine.

Izrael je u sukobu u Gazi, započetom krajem prosinca, rabio streljivo s bijelim fosforom, ali i drugo oružje koje su mu dostavile Sjedinjene Države, tvrdi AI.

Hamas je optužen za neselektivno raketiranje Izraela.

"Izraelske snage koristile su se bijelim fosforom i drugim oružjem koje je im dostavio SAD i napadima su ozbiljno kršile međunarodno humanitarno pravo, a kršenja uključuju i ratne zločine", rekla je Donatela Rovera, voditeljica terenske misije AI-a u Gazi.

Palestinki pokret Hamas i druge palestinske oružane skupine ispalile su na civilne zone u Izraelu stotine raketa prokrijumčarenih u Gazu, rekla je Rovera.

"Iako je to oružje daleko manje smrtonosno od oružja koje je rabio Izrael, takvo ispaljivanje raketa također je ratni zločin, a izazvalo je nekoliko civilnih žrtava".

"Izraelski napadi završili su smrću stotinama djece i drugih civila te masovnim razaranjem domova i infrastrukture" Donatella Rovera, voditeljica terenske misije AI-a u GaziI Izrael i Hamas odbacuju optužbe, prenosi britanska medijska kuća BBC.

Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev rekao je za BBC da se Izrael koristi "samo oružjem koje je u skladu s međunarodnim pravom".

AI je na terenu pronašao ostatke streljiva kojima potkrpeljuje svoje optužbe, i to za obje strane. (hina/metro-portal)

23.02.2009. 13:41:26
http://m.metro-portal.hr/ratne-zlocine-pocinili-su-i-izrael-i-hamas/15168/