objavljeno 25.08.2022. 08:31:00
BURZE

Rast na burzama unatoč krizi

Raspoloženje poduzetnika je loše. Opterećuju ih inflacija, problemi u lancu opskrbe, energetska kriza i rat u Ukrajini. Zašto je onda unatoč tome na svjetskim burzama zabilježen rast?

Sve raste
Sve raste (Arhiva)

„To je bio ljetni reli, tu je bilo mnogo euforije na tržištu", kaže Chris-Oliver Schickentanz, budući glavni investicijski strateg tvrtke za upravljanje imovinom Capitell-Vermögens-Management AG iz Frankfurta.

Nakon „najgoreg polugodišta na tržištu dionica i obveznica" ulagači su vidjeli da su tvrtke ipak bolje prebrodile drugi kvartal nego što se na početku očekivalo, objašnjava Schickentanz, koji je do sada bio glavni ekonomist Commerzbanka.

Sa strepnjom se gleda na Jackson Hole

No početkom tjedna na tržištu vrijednosnih papira je opet zabilježen pad. Jer, ulagači sa strepnjom čekaju na sastanak čelnika FED-a, američke središnje banke, u Jackson Holeu u saveznoj državi Wyoming. Hoće li Jerome Powell, predsjednik FED-a, tamo najaviti još jedno veliko povećanje kamatne stope kako bi se suzbila inflacija?

Robert Halver, glavni investicijski strateg Baader Banka, uvjeren je u to. Jer, kako kaže, rezultati američkog tržišta rada su dobri i to je ono na što, pored kretanja cijena, gleda američka središnja banka. Halver ističe da su proteklih tjedana burzovni tečajevi zato toliko rasli jer su se financijska tržišta nadala da će kamatna stopa početkom godine čak opet biti smanjena.

Europa posrće

U međuvremenu burzovni stručnjaci jasno razlikuju između europskih i globalnih tržišta dionicama. S jedne strane, razlog tomu je monetarna politika: čak i ako FED krajem godine više ne poveća kamatne stope, kod Europske središnje banke (ESB) bi to moglo biti drugačije. Ona će, da bi ostala vjerodostojna, morati polako povećavati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju i očuvala stabilnost eura, smatra Halver.

On se pribojava da bi vrijednost eura mogla pasti na 0,95 američkih dolara. „Novac teče tamo gdje donosi najveću dobit", kaže ovaj stručnjak za burze. Po njegovom mišljenju, trenutačno nema razloga za investiranje u eurozoni. On pri tome ukazuje na visoke cijene struje i plina, zbog kojih će i dalje snažno rasti troškovi poduzeća.

„To su troškovi rada u budućnosti", kaže Halver, koji Europu čak naziva „kontinentom koji tone". Naglašava da su cijene energenata u drugim regijama znatno niže. Osim toga, kaže Halver, europski kontinent je puno jače opterećen ratom u Ukrajini nego drugi kontinenti.

Koliko vrijedi DAX?

Christian Kahler, osnivač investicijske tvrtke Kahler Kurz Capital, je pesimističan što se tiče razvoja tečaja njemačkog burzovnog indeksa DAX-a u idućim mjesecima. „No ja sam i dalje pozitivan što se tiče američkih i globalnih tržišta vrijednosnica", kaže on i ukazuje na bolju kvalitetu tvrtki koje su uključene u američke burzovne indekse. „Tehnologija, telekomunikacija, nafta - tamo su dobro zastupljene sve te branše", kaže Kahler.

No nisu svi stručnjaci pesimistični što se tiče DAX-a. „On uključuje mnoga poduzeća koja globalno operiraju", ističe Robert Halver iz banke Baader Bank. Po njegovom mišljenju, te tvrtke mogu onda profitirati od nižih cijena energenata izvan Europe.

Kahler kaže da je DAX, ako se pogleda razvoj burzovnih tečajeva, još uvijek vrlo nisko vrednovan i da od 2013./2014. više-manje stagnira.

Preživjeti zimu

Idućih mjeseci moglo bi doći do velikih oscilacija na međunarodnim tržištima vrijednosnih papira. "To će ostati tako sve dok ne bude jasan daljnji kurs središnjih banaka", kaže Kahler.

Zima će biti teška, uvjeren je i Chris-Oliver Schickentanz iz tvrtke Capitell. No on smatra da će najgore biti iza nas kada prođe zima. „Tada će nestati i strah od ograničenja", uvjeren je i Robert Halver.

I dodaje da za sada treba biti oprezan pri kupnji dionica. „Kada se svjetsko gospodarstvo, nadam se, iduće godine oporavi, može se opet s punom snagom investirati u ciklične dionice", savjetuje Halver.

Piše: Brigitte Scholtes/DW
25.08.2022. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/rast-na-burzama-unatoc-krizi/139009/