objavljeno 26.05.2008. 23:17:18

Rasni izazov za Obamu

Rasno pitanje glavni je izazov za crnačkog senatora u borbi s McCainom

Newsweek navodi da Obama među bjelačkim biračima sa 40 posto podrške zaostaje za McCainom koji dobiva 52 posto glasova
Newsweek navodi da Obama među bjelačkim biračima sa 40 posto podrške zaostaje za McCainom koji dobiva 52 posto glasova (AFP)

Došavši nadomak osvajanju demokratske predsjedničke nominacije, mladi crnački senator iz Ilinoisa Barack Obama suočava se s problemom koji se od početka vuče u pozadini njegove kampanje - kako pridobiti podršku bjelačkih birača - uključujući i one iz vlastite stranke, piše američki tjednik Newsweek.

Novo ispitivanje birača koje je proveo Newsweek, pokazalo je da je rasno pitanje glavni izazov s kojim će se suočiti Obama, ako se kao kandidat demokrata na predsjedničkim izborima 4. studenoga suprotstavi republikanskom protukandidatu, senatoru Johnu McCainu.

U članku pod naslovom ‘Nešto bijelo’, Newsweek navodi da među bjelačkim biračima Obama sa 40 posto podrške zaostaje za McCainom koji dobiva 52 posto glasova. Senatorica Hillary Clinton, Obamina suparnica za demokratsku nominaciju, također zaostaje za McCainom, ali manje, dobivajući 44 posto podrške prema 48 posto za McCaina.

NespremniPolitički analitičar Evan Thomas za Newsweek piše: Ako se želimo suočiti s realnošću, onda možemo zaključiti da zemlja možda nije spremna izabrati crnačkog predsjednika. 

No, među ukupnim biračima, Obama stoji daleko bolje, i izjednačen je s McCainom sa 46 prema 46 posto glasova u mogućem ogledu 4. studenoga.

Obamino afro-američko podrijetlo može objasniti teškoće koje ima u pridobivanju bjelačkih birača, ističe Newsweek. Tjednik je u ispitivanju veliku pozornost posvetio rasi, izradivši ‘indeks rasnih zamjerki’ bjelačkih birača, s pitanjima o rasnim preferencijama, međurasnim brakovima, ulozi rase kod zapošljavanja, socijalnoj pomoći i općem stavu prema Amerikancima afričkog podrijetla.

Među demokratskim bjelačkim biračima s niskim indeksom rasnih zamjerki, Obama pobjeđuje McCaina u zamišljenom ogledu sa 78 prema 17 posto glasova, gotovo isto kao i Clinton u toj kategoriji (79-13). No, među demokratskim bjelačkim biračima s visokim indeksom, slika je potpuno drugačija - Obama vodi ispred McCaina sa samo 18 posto (51 prema 33), dok Clinton ima 59 posto prednosti (87 prema 18). (HINA) 

26.05.2008. 23:17:18
http://m.metro-portal.hr/rasni-izazov-za-obamu/7692/