objavljeno 18.05.2009. 16:08:00
KOGNITIVNE REZERVE

Rad i mentalna aktivnost pobjeđuju senilnost

Održavanje mentalne aktivnosti tijekom kasnijih dijelova života mogla bi biti dobra taktika za izbjegavanje Alzheimerove bolesti.

(Corbis)

Britanski istraživači koji su proučavali podatke više od 1.000 dementnih pacijenata, zaključili su kako muškarci koji nastave raditi u starijoj dobi rjeđe pate od senilnosti.

Senilnost predstavlja velik problem u svijetu. Neke zemlje poput Britanije procjenjuju kako će u narednih pola stoljeća broj osoba koje pate od senilnosti biti gotovo udvostručen, javlja BBC.

Senilnost je posljedica masovnog gubitka moždanih stanica, a stručnjaci vjeruju kako se protiv posljedica može boriti stvaranjem 'kognitivne rezerve', uspostavljanjem što više veza između stanica, a to se postiže mentalnom aktivnošću.

Zadnja istraživanja pokazala su da se kod osoba koje kasnije odlaze u mirovinu Alzheimerova bolest razvija kasnije nego kod onih koji ranije 'bježe' od posla.

Svaka godina rada više odgađa pojavu simptoma za oko šest tjedana, pojasnili su znanstvenici i dodali kako se osobe danas i u mirovini mogu baviti različitim stvarima koje će ih održati aktivnima, ponekad čak i više nego tijekom radnog odnosa jer mogu raditi ono što im je 'gušt'.

Istraživači su upozorili kako je zbog malog uzorka koji je korišten za ovo istraživanje potrebno provesti daljne testove kako bi se dobiveni podaci mogli potvrditi sa sigurnošću, no isto tako, kažu da su i fizička i mentalna aktivnost u trećoj dobi iznimno bitne jer umanjuju rizik od brojnih drugih bolesti i komplikacija.

Isto su potvrdili iz britanskog državnog ureda za rad i mirovinu naglasivši kako je neki oblik rada ili drugih aktivnosti tijekom mirovine vrlo pozitivan. Uz dodatna sredstva koja se mogu zaraditi honorarnim radom istaknuto je kako umirovljenici na taj način razvijaju društvene odnose koji ih drže aktivnima.

Znanstvenici i umirovljenici za kraj su apelirali na poslodavce da omoguće radnicima postepeno smanjenje radnih obaveza prije odlaska u mirovinu jer se pokazalo kako nagli prekid radnog odnosa često može dovesti do šoka i otežati period prilagodbe na nove životne uvjete.

18.05.2009. 16:08:00
http://m.metro-portal.hr/rad-i-mentalna-aktivnost-pobjedjuju-senilnost/17902/