objavljeno 25.05.2016. 08:01:00
KOMENTAR

Računica Angele Merkel

Angela Merkel neće odustati od dogovor oko izbjeglica s Turskom, bez obzira na sve drskosti koje stižu iz Ankare. Njoj jednostavno nedostaju alternative, smatra Jens Thurau

Što smišlja Angela
Što smišlja Angela (Arhiva)

Prijateljski, tako je, kako se može čuti, predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak primio u Istanbulu saveznu kancelarku Angelu Merkel. To je prava umjetnost, jer je njegov savjetnik Yigit Bulut prije sastanka s kancelarkom u intervjuima otvoreno prijetio da bi Turska mogla odustati od provođenja dogovora s Europskom unijom ukoliko se njegovoj zemlji u predstojećim razgovorima ne izađe u susret.

Turska puca od snage, te se izjave može shvatiti možda i kao iracionalne, ali za Merkel je to jednostavno realnost koju je već odavno morala primiti k znanju. Njoj Turska treba, u ovom trenutku nema alternative „dealu" s Erdoganom u izbjegličkoj politici. Erdogan to zna i s užitkom celebrira svoju novu moć.

I već je spremna pozornica za sljedeći Erdoganov adrenalinski nastup: početkom lipnja u Bundestagu će se raspravljati o rezoluciji o turskom genocidu nad Armencima, i već sad se s priličnom sigurnošću može očekivati sljedeći izljev bijesa. To Erdogan sve radi naravno ne samo s ciljem da bi razljutio Njemačku i druge članice EU-a, ali Merkel mu je u politici prema izbjeglicama dala dodatnu moć. A netko poput Erdogana ne oklijeva tu moć i iskoristiti.Gotovo iz dana u dan za to postoje primjeri: pravosudni rat protiv njemačkog satiričara Jana Böhmermanna (i brojnih drugih), uhićenja novinara, ukidanje imuniteta kurdskim zastupnicima u turskom parlamentu, kako bi se i njih moglo strpati u zatvor.

Simbolika za njemačku publiku

Za publiku kod kuće Merkel se u nedjelju, već na početku posjeta Istanbula, sastala s predstavnicima civilnog društva - ali ne s kurdskim predstavnicima i progonjenim novinarima. U intervjuima je izrazila zabrinutost zbog unutarnjopolitičke polarizacije u Turskoj, i odmah na brzinu dodala kako ne odustaje od dogovora u vezi s izbjeglicama.

I što sad? Nakon razgovora s Erdoganom jasno je samo da taj susret nije mogao razjasniti sva otvorena pitanja. I da je vrlo neizvjesno hoće li 1. srpnja doista biti liberaliziran vizni režim za turske građane. Ali to smo zapravo znali i prije sastanka u Istanbulu.

Samo interesi

Već je puno toga napisano o tome da se Merkel „predala" u ruke egocentričnog turskog predsjednika. Kancelarka nije pretjerano romantična, ona se ne libi ni vođenja politike čiji je cilj ostvarivanja vlastitih interesa, a njezina trenutna računica glasi: šteta koja nastaje ako propadne „deal" s Erdoganom je veća nego gubitak vjerodostojnosti do kojeg je već došlo - zato što i dalje prijateljski razgovora s vlastodršcem u Turskoj.

To možda zvuči cinično, ali je trenutno možda i jedino što preostaje kancelarki. Propadne li njezina europska izbjeglička politika (ili ono što je od izvornog plana još preostalo), onda je ugrožen i njezin položaj u Njemačkoj. A to ona, nakon deset godina provedenih na kancelarkoj dužnosti, jednostavno ne želi doživjeti.

Piše: Jens Thurau/DW
25.05.2016. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/racunica-angele-merkel/98312/