objavljeno 13.06.2012. 13:25:44
MALO OLAKŠANJA

Pušenje, opijanje i pretilost ne smanjuju plodnost

Muškarci koji imaju previše kilograma, te puše i piju podjednako su plodni kao momci koji njeguju zdravi život

Fotografija vijesti

Na kutijama cigareta jasno stoji da "pušenje može ošteti spermu i smanjiti plodnost", no britanski znanstvenici otkrili su da to jednostavno nije istina, odnosno muškarci s lošim životnim navikama podjednako su plodni kao momci koji žive zdravo.

Tim stručnjaka sa sveučilišta Manchester i Sheffield tvrde da životni stil muškaraca neznatno malo ili uopće ne utječe na proizvodnju pokretnih spermija, a do zaključka su došli anketirajući 2249 muškaraca koji su pomoć potražili u klinikama za plodnost.

Informacije o životnim stilovima 939 muškaraca s malim brojem pokretnih spermija uspoređene su s podacima koje je prijavilo 1310 momaka s velikim brojem zdravih "plivača". Rezultati su pokazali da muškarci s nekvalitetnom spermom imaju 2,3 puta veću šansu da su bili na operaciji testisa, 1,3 puta veću šansu da se bave manualnim radom, te da nose usko donje rublje i da nemaju djece.

No, loši životni stilovi: pušenje, pretilost, te konzumacija alkohola i rekreativnih droga nisu imali značajnijeg utjecaja na broj zdravih spermija.

"Iako nismo pronašli vezu između loših životnih navika i broja pokretnih spermija, to ne znači da korelacija ne postoji kod aspekata koje nismo mjerili, poput veličine i oblika spermija te kvalitete DNA", rekao je dr. Allan Pacey, profesor andrologije i koautor studije. 

Bez obzira je li studija pokazala pravu istinu ili ne, mi vam preporučamo da se pridržavate savjeta liječnika jer vam to sigurno neće smanjiti šansu da postanete očevi. 

13.06.2012. 13:25:44
http://m.metro-portal.hr/pusenje-opijanje-i-pretilost-ne-smanjuju-plodnost/71899/