objavljeno 16.07.2008. 13:40:44

Prvi čovjek Samsunga osuđen za utaju

Nakon špekulacija o pogodovanju i zloporabi ovlasti Lee Kun-hee je osuđen samo za utaju poreza.

'Žao mi je što sam uzrokovao probleme', Lee
'Žao mi je što sam uzrokovao probleme', Lee (Reuters)

Lee, koji ima 66 godina, može biti sretan jer je ozbiljnija optužba, za zloporabu ovlasti, odbačena. Sud je Leeju dosudio i novčanu kaznu od 109 milijuna dolara, iako je optužba prvotno zahtijevala sedmogodišnju zatvorsku kaznu i 347 milijuna dolara kazne.

Ova je optužnica završetak tromjesečne istrage koja je započela nakon optužbi o korumpiranosti najveće južnokorejske tvrtke. Lee je jedan od najbogatijih Južnokorejaca koji je carstvo Samsunga vodio dva desetljeća, nakon što se s te pozicije povukao u travnju ove godine.

Sudac Min Byung-hun opravdao je smanjenje predložene kazne time što "zločin nije toliko ozbiljan da bi Leeja trebalo poslati u zatvor". Lee je nakon presude izjavio: "Žao mi je što sam ljudima uzrokovao probleme".

Južnokorejci ipak unatoč svemu podupiru svoju najveću izvoznu tvrtku. Kako i ne bi kada Samsung hrani 254.000 obitelji, toliko naime zaposlenih radi u kompaniji koja ostvaruje godišnju zaradu od 13 milijardi dolara, a manje je poznato da je osim vodećeg proizvođača elektronike, Samsung, vodeća tvrtka u brodogradnji.

16.07.2008. 13:40:44
http://m.metro-portal.hr/prvi-covjek-samsunga-osudjen-za-utaju/9900/