objavljeno 21.08.2020. 17:02:00
OKOLO

Prva stanica OKOLO je „Pjevajuća šuma“

Svjetlosno-zvučnom instalacijom Ide Blažičko i Alexa Brajkovića počelo 3. izdanje umjetničkog projekta Okolo

OKOLO je krenulo
OKOLO je krenulo (Arhiva)

Postavljanjem originalne multimedijalne instalacije „Singing Forest", autorskog tandema Ide Blažičko i Alexa Brajkovića, u gornjogradskom Parku Bele IV. u četvrtak je počelo ovogodišnje izdanje projekta „Okolo" posvećenog umjetničkom istraživanju grada. 

Instalaciju „Singing Forest" čine brojna svjetlosno-zvučna tijela skrivena u krošnjama drveća Parka Bele IV. Skulpture zajedno s vjetrom stvaraju jedinstvene melodije i ambijentalne zvukove inspirirane prirodom, dok u večernjim satima poprimaju potpuno novu, svjetlosnu dimenziju. Dnevni obilazak parka tako pruža ugodno opuštajuće iskustvo u oazi suvremenih zvukova, a večernja šetnja donosi još posebniji doživljaj, naglašen svjetlosnim efektima koji se isprepliću sa zvučnom kulisom. 

Nakon uživanja u „Pjevajućoj šumi", ovog vikenda na Gornjem gradu pronađite i nekoliko manjih, ali podjednako zanimljivih instalacija. Zavirite u Klanac Grgura Tepečića i prošećite šarenim stepenicama s potpisom uličnog umjetnika Afrike. Pomislite „Baš je flora" i na Trgu sv. Marka 9 i Kapucinskim stubama te u Freudenreichovoj 1 i Matoševoj 9 upoznajte neke od najčešćih biljaka koje naseljavaju zidove Zagreba, a koje je izabrala i na poseban način opisala zaljubljenica u floru Luna Džidić. Po putu pronađite crne mačke Klasje i Zite koje vas gledaju sa zidova restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš, a ako se sjećate vunenog srca koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, doznajte kako je zacijelilo na istom mjestu. Od subote na adresi Martićeva 7 pogledajte što radi „Slikar sunca", kipara Marka Gašparića i potom odmorite od razgledavanja do sljedećeg tjedna kada vas po gradu očekuju nove ulične igre...

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

21.08.2020. 17:02:00
http://m.metro-portal.hr/prva-stanica-okolo-je-pjevajuca-suma/127015/