objavljeno 23.04.2008. 22:02:49
UREĐENJE DOMA

Prozračni interijeri za proljetnu harmoniju

Sunčani dani idealni su za prirodne materijale, ravne linije i raskošnu svjetlost

Prozračni interijeri za proljetnu harmoniju
Prozračni interijeri za proljetnu harmoniju (Interijer centar Solidum)

Kako osmisliti prozračan i opuštajući urbani interijer? Smjernice koje vode do cilja su jednostavnost, ravne linije, neutralne i opuštajuće nijanse boja, prirodni materijali, lagane tkanine, kao i raskošna svjetlost koja cijeli prostor obogaćuje optimizmom. Paletu boja bazirajte na toplim i hladnim neutralnim nijansama (obavezna bijela, zatim boje pijeska i kave, svijetle i tamne nijanse drva, te crna u detaljima koje želite istaknuti) te nježnim pastelnim nijansama karakterističnim za mediteranski stil – more, stijene, borovi i crvena zemlja, to jest, prevedemo li to na jezik boja - plava i akvamarin, još jednom bijela, zelena, zemljani tonovi. Orijentalna filozofija otvorenih stambenih prostora sve je popularnija i na Zapadu, jer takvi prostori uvelike olakšavaju komunikaciju članova obitelji.

Pogledajte fotogaleriju! 

Intrigantna igra svjetla i sjene

Primjerice, zidove između kuhinje i dnevne sobe sve češće zamjenjuje ‘otok’ ili šank, a ostale prostorije često su odvojene pokretnim ili učvršćenim paravanima, kliznim stijenama, pa čak i samo vizualno (razmještajem namještaja po ‘zonama’, drukčijom shemom boja…). Minimalistički namještaj ravnih linija podsjeća na japansku jednostavnost. Niski, četvrtasti stolići izrađeni su najčešće od drva, stakla i metala, te služe za povremeno odlaganje posuđa i časopisa. Stolci, dvosjedi, trosjedi i kutne garniture ne nameću svoju prisutnost i veličinu u prostoru, uvelike zahvaljujući neupadljivim tonovima, kao i jednostavnom dizajnu. Regali, ormari, kuhinjski elementi nadopunjuju tu odu jednostavnosti.

Put od velike ideje za uređenje stana do njezina ostvarenja nikad nije bio solidniji. Zaboravite lutanje od salona do salona, jer pod krovom Interijer Centra Solidum (Škorpikova 11, Zagreb) čekaju vas najveća imena stanovanja.  

Zastori i stolnjaci od laganih prirodnih tkanina (pamuka, lana, svile) najčešće su jednobojni, a njihove zanimljive teksture najviše dolaze do izražaja kada zrake svjetlosti ‘padaju’ izravno na njih, te nastaje intrigantna igra svjetla i sjene. Uzorci na dekorativnim dodacima poput jastučića i prostirki za pod svedeni su na minimum i tek se povremeno pojave geometrijske ili apstraktne linije.

Rasvjeta je od velike važnosti jer ne samo da utječe na cjelokupni izgled interijera, već je upravo ona nezaobilazan čimbenik funkcionalnosti prostora.

Osvježavajući dodir prirode

Aktivnosti poput čitanja, učenja, kuhanja, itd. u većini je slučajeva nemoguće obavljati bez odgovarajućeg osvjetljenja. U suvremenim trendi interijerima prevladavaju atraktivna stolna, podna i zidna rasvjetna tijela koja često nalikuju na umjetnička djela i bacaju usmjerene snopove svjetlosti, dok su lampice ugrađene u, primjerice, spušteni strop, dobar izvor općeg svjetla te sve više zamjenjuju klasične plafonijere. Poželjno je ne pretrpavati interijer raznim skulpturama, slikama i fotografijama već nekoliko odabranih postaviti na ‘strateška’ mjesta i istaknuti ih, primjerice, posebnom rasvjetom. 

Biljke i cvijeće prostoru daruju osvježavajući dodir prirode, stoga su uvijek dobrodošli. Stavite ih u jednostavne lonce i vaze suvremenog dizajna te osvijetlite odozdo ili odostraga kako bi u večernjim satima stvorili dramatičnu igru sjena na zidovima i stropu.

Piše: Piše: Danica Maričić (dizajnerica interijera)
23.04.2008. 22:02:49
http://m.metro-portal.hr/prozracni-interijeri-za-proljetnu-harmoniju/6295/