objavljeno 01.12.2009. 20:12:22
stari ali pali

Proputovali Afriku u Trabantima

Gotovo tri mjesca trebalo je Česima da u dva žuta Trabanta stignu od Kaira do Cape Towna

(Dreamstime)

Češki avanturisti uputili su se prije nešto manje od tri mjeseca na neobičnu ekspediciju. Odlučili su se na putovanje dugo 19.500 kilometara, a prijevozno sredstvo bila su im dva legendarna istočnonjemačka automobila Trabant. Vjerovali ili ne, njima su uspjeli proći cijelu Afriku.

Dva žuta Trabanta nazvana Babu i Egu, 84 dana su vozila prašnjavim cestama Afrike i u nedjelju, 29. studenog stigla do Cape Towna. Tamo su ih dočekali predstavnici vlade, novinari i diplomati iz češke ambasade, prenose češki mediji.

Putovalo se rutom Františeka Vladimira Foita i Jiříja Bauma, prvih Čeha koji su 1931. godine automobilom došli iz Češke do Cape Towna.

No, put su i novim avanturistima zakomplicirale loše ceste, nedostatak pitke vode, razni gmazovi i životinje, ali i sami Trabanti.

''Imali smo puno posla s održavanjem auta na životu. Četiri dana prije cilja nam se pokvario motor u pustinji usred Namibije. Morali smo ga cijelog rastaviti, ali na kraju smo došli do cilja'', kaže Dan Pribáň, glasnogovornik avanturističke družine.

Najveću krizu imali su na početku putovanja u Kairu, kad se pokvario motor tog istog auta. Bilo ga je komplicirano popraviti, ali veći problem imali su zbog dugotrajnog čekanja vize za Sudan, zbog čega su u Egiptu ostali čak tri tjedna. Nisu, dakle, imali lijepih iskustava s afričkom birokracijom.

Tijekom putovanja mnogi su primijetili neobične žute Trabante. Posvuda su se postavljala ista pitanja - odakle dolaze i kako su tim autima mogli doći iz Europe.

''Afrika je potvrdila ono što smo i mislili - da će nam to uspjeti. I da nas nitko neće htjeti ubiti, te da nas neće pogoditi neka strašna bolest'', zaključuje Dan Pribáň.

01.12.2009. 20:12:22
http://m.metro-portal.hr/proputovali-afriku-u-trabantima/27656/