objavljeno 01.04.2008. 00:17:17

Proljetno izdanje Rachlina i prijatelja

Ovogodišnjem Festivalu komorne glazbe ‘Julian Rachlin i prijatelji’ prethodi proljetni program tijekom kojeg će, 30. travnja i 1. svibnja, maestro Rachlin i pijanist Itamar Golan u dubrovačkoj isusovačkoj crkvi premijerno izvesti deset violinskih sonata Ludwiga van Beethovena. Dubrovačka publika tom će prigodom imati svjetsku premijeru projekta koji će ta dvojica velikih umjetnika tijekom sljedeće sezone izvesti još i u bečkom Musikvereinu, Münchenu, Rimu i drugim metropolama.

Ovogodišnji, osmi po redu Festival komorne glazbe ‘Julian Rachlin i prijatelji’ održava se od 2. do 14. rujna u Dubrovniku. Na jedinstvenim pozornicama unutar stare gradske jezgre Dubrovnika uz maestra Rachlina i ove će godine zasvirati vjerni festivalski prijatelji, priznati svjetski glazbenici - violončelist Mischa Maisky, pijanist Itamar Golan, violinistica Janine Jansen i mnogi drugi.

Svjetska premijeraMaestro Rachlin i pijanist Itamar Golan u dubrovačkoj isusovačkoj crkvi premijerno će izvesti deset violinskih sonata Ludwiga van Beethovena. Dubrovačka publika tom će prigodom nazočiti svjetskoj premijeri projekta. 

Jedna od zanimljivosti je i ponovni nastup Kraljevske filhramonije iz Londona koja je prošle godine svojim vrhunskim nastupom na Jezuitskoj poljani oduševila publiku. Uz spomenute, u festivalskom programu nastupit će i američki bariton Thomas Hampson i Sir Roger Moore, a očekuje se dolazak i sudjelovanje glumca Johna Malkovicha.

Jedna od novosti ovogodišnjeg Festivala je i promjena u njegovom vodstvu. Naime, zbog kazališnih i poslovnih obaveza, Snježana Banović početkom ove godine zahvalila se na mjestu ravnateljice Ustanove u kulturi Julian Rachlin i prijatelji. Stoga će Upravno vijeće uskoro, prema raspisanom javnom natječaju, imenovati novog ravnatelja. (METRO) 

01.04.2008. 00:17:17
http://m.metro-portal.hr/proljetno-izdanje-rachlina-i-prijatelja/5180/