objavljeno 28.01.2020. 09:31:00
WOW!

Progovorila 3 tisuće godina stara mumija

Tim je stvorio glasnice drevnog svećenika stavljajući njegove mumificirane ostatke u CT kako bi se precizno utvrdila mjerenja njegovih sačuvanih organa govora

Skeniranje... pa onda modulacija
Skeniranje... pa onda modulacija (Screenshot)

Pomoću posebnog 3D pisača znanstvenici su uspjeli ''uskrsnuti'' čak 3000 godina star glas egipatskog svećenika za vrijeme vladavine faraona Ramzesa XI. (1099. - 1069. pr. Kr.).

Na njegovu je lijesu isklesano ''istina je u glasu'', a prije smrti izrazio je želju da se njegov glas još jednom čuje nakon njegove smrti, tj. u zagrobnom životu.

Tim znanstvenika s Royal Hollowaya, sveučilišta u Londonu, sveučilišta u Yorku i muzeja Leeds uspio je ovu želju pretvoriti u stvarnost tako da je stvorio glasnice drevnog svećenika stavljajući njegove mumificirane ostatke u CT kako bi se precizno utvrdila mjerenja njegovih sačuvanih organa govora. Potom su 3D pisačem ispisali repliku njegovih glasnica, odnosno ''orgulje vokalnog trakta''.

Korištenjem ''orgulja vokalnog trakta'' s umjetnim zvukom koji se uobičajeno koristi u današnjim sustavima za sintezu govora, sintetizirali su zvuk.

28.01.2020. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/progovorila-3-tisuce-godina-stara-mumija/123403/