objavljeno 08.06.2011. 20:27:00
POZITIVAN OSVRT

Pročitajte što Papa misli o svom posjetu Hrvatskoj

Papa je posebno pohvalio snagu vjere na bdjenju s mladima, zaključio je da su Hrvati narod duboke katoličke vjere

trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića
trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića (YouTube)

Na redovitoj općoj audijenciji Benedikt XVI. se pozitivno osvrnuo na apostolski pohod Hrvatskoj, prenosi Hina.

"Bio je to, istina, kratak apostolski posjet, koji je u cijelosti održan u glavnom gradu Zagrebu, no ipak bogat susretima i nadasve snažnim duhom vjere, jer su Hrvati narod duboke katoličke vjere", istaknuo je Papa.

"Geslo mog pohoda bilo je "Zajedno u Kristu", (...) ali je, u ovom slučaju, imalo posebnu poveznicu s obitelji: naime, glavni povod moga pohoda bio je I. Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji, koji je imao svoj vrhunac u euharistijskom slavlju u nedjelju ujutro održanom na zagrebačkom hipodromu, na kojem je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika. U današnjoj Europi, narodi čvrste kršćanske tradicije imaju posebnu odgovornost u obrani i promicanju vrijednosti obitelji utemeljenoj na ženidbi, koja bez sumnje ima presudnu ulogu kako na odgojnom tako i na društvenom polju. Ta je poruka imala dakle osobitu važnost za Hrvatsku, bogatu duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, koja se priprema ući u Europsku Uniju", rekao je Benedikt XVI.

"U to ozračje velike pozornosti prema obitelji, vrlo se lijepo uklopilo bdjenje s mladima, održano u subotu navečer na Jelačićevu Trgu, središtu grada Zagreba. Ondje sam se imao priliku susresti s novim hrvatskim naraštajem i primijetio sam snagu njegove mlade vjere, nošene velikim poletom prema životu i njegovu smislu, prema dobru, prema slobodi, to jest prema Bogu", rekao je.

Crkvena zajednica je jedna velika obitelj

Papa je rekao da je i u zagrebačkoj prvostolnici, gdje je molio večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima i bogoslovima iskusio "da smo kao crkvena zajednica jedna "obitelj".

"U zagrebačkoj katedrali je monumentalni grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. On se, u Kristovo ime, hrabro suprotstavio nasiljima nacizma i fašizma, a zatim nasiljima komunističkog režima", kazao je Sveti Otac.

Susretom s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i gospodarstva, s diplomatskim zborom i vjerskim vođama u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta "imao sam radosnu prigodu iskazati poštovanje velikoj kulturnoj tradiciji Hrvatske, koja je neraskidivo povezana s njezinom poviješću vjere i žive prisutnosti Crkve, koja je tijekom stoljeća pokretala mnoge institucije i prije svega odgojila glasovite tražitelje istine i općeg dobra", rekao je Papa, spomenuvši velikog znanstvenika, isusovca Ruđera Boškovića čija se 300. obljetnica rođenja slavi ove godine.

Sveta Stolica u srijedu je također objavila kako će u subotu Papa u Vatikanu primiti 1.400 Roma, što je prvi takav susret u vezama romske zajednice i Crkve.

08.06.2011. 20:27:00
http://m.metro-portal.hr/procitajte-sto-papa-misli-o-svom-posjetu-hrvatskoj/59901/