objavljeno 30.10.2012. 22:40:00
SAVJET

Probnom dijetom do željene težine

Dijeta prije dijete bila je zapravo najbolji mogući uvod koji je naučio žene kako održavati težinu nakon dijete, što su rezultati i potvrdili

Prvo provjerite kako dijeta funkcionira
Prvo provjerite kako dijeta funkcionira (Shutterstock)

Koliko vam se puta dogodilo da ste krenuli na neku novu dijetu koja vas je razočarala već nakon tjedan dana pa ste, nezadovoljni i tužni, navalili na hranu kako biste podnijeli još jedan poraz u borbi protiv kilograma. 

Znanstvenici sa Stanforda objavili su studiju u Journal of Consulting and Clinical Psychology koja je pokazala da je najbolji način za gubljenje kilograma isprobavanje dijete na nekoliko dana, bez prevelikih očekivanja. 

Istraživanje je pokazalo da se žene koje su držale probnu dijetu puno uspješnije suzdržavale od nepoželjnih namirnica i brže gubile kilograme kad su krenule na pravu dijetu. Uz to, ovaj je pristup odličan za sprječavanje jo-jo efekta koji muči mnoge nakon dijete.

U istraživanju je sudjelovalo 267 pretilih žena od koji je jedan dio odmah krenuo na dijetu, a druga grupa je prvo isprobavala dijetu 8 tjedana, da bi nakon toga krenula ozbiljno. Cijeli je program trajao ukupno 20 tjedana, a sastojao se od povećanja unosa voća i povrća, više fizičke aktivnosti i vođenja dnevnika o dijeti.

Po isteku 20 tjedana, žene iz prve grupe dobile su samo naputke o održavanju kilaže, dok su žene iz druge grupe učile o tome tijekom probne dijete. Na kraju su obje grupe skinule jednak broj kilograma, prosječno 7.7 do 9 posto početne težine, no nakon godinu dana, žene iz druge grupe vratile su samo 1.4 kilograma, dok su one iz prve vratile više od tri kilograma.

Dijeta prije dijete bila je zapravo najbolji mogući uvod koji je naučio žene kako održavati težinu nakon dijete, što su rezultati i potvrdili.

30.10.2012. 22:40:00
http://m.metro-portal.hr/probnom-dijetom-do-zeljene-tezine/74617/