objavljeno 27.09.2010. 13:54:00
SLUČAJ KAMENSKO

Pripremljena pitanja za ministra Popijača o tekstilnoj industriji

Sindikat tekstila predat će listu pitanja za ministra Popijača kako bi se spriječio novi slučaj Kamensko

Radnice Kamenskog
Radnice Kamenskog (Sandra Simunovic / CROPIX)

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske najavio je da će na današnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koji je posvećen radnicama Kamenskog, predati listu pitanja kako bi pokušali izbjeći da se do kraja godine u istoj situaciji nađe još desetak tekstilnih poduzeća s blizu 2.000 radnika.

Sindikalci u priopćenju ističu kako na današnjem sastanku neće biti nazočan ministar gospodarstva Đuro Popijač, a u njegovom dosadašnjem mandatu nisu ga vidjeli niti na jednom sastanku o tekstilnoj industriji kojem su prisustvovali sindikalni predstavnici, već je održavao sastanke s poslodavcima i njihovom udrugom.

Stoga će u Ministarstvu predati pitanja na koja dugo čekaju odgovore, a ne neke još od sjednice Vlade 30. studenoga 2009. godine. Tada je Popijač ustvrdio da Strategija za tekstilnu industriju nije dobra i da je treba mijenjati, pa nakon gotovo godine dana sindikat pita što je s tim u vezi ministar poduzeo.

Na istom sastanku Popijač je ustvrdio da tekstilne tvrtke treba restrukturirati, a ne dijeliti im potpore kao prethodnih godina, pa sindikat pita primjenjuje li Vlada na njih Mjere C (za pomoć poduzetnicima u teškoćama), koliko je takvih programa prijavljeno i što je dosad s tim u vezi učinjeno.

Na tom je sastanku zaključeno da sektorima tekstila i odjeće treba hitna potpora države, koju je sindikat tražio najkasnije do siječnja ove godine. No, dosad smo jedino izgubili više od 5.000 radnih mjesta i s devet mjeseci zakašnjenja dobili objavu natječaja za državne potpore za 2010., ističu sindikalci.(hina/metro-portal)

27.09.2010. 13:54:00
http://m.metro-portal.hr/pripremljena-pitanja-za-ministra-popijaca-o-teksilnoj-industriji/48769/