objavljeno 23.11.2017. 18:01:00
STVARNO?!

Pripazite na tampone!

Jeste li sigurni da onima u vašoj ladici nije istekao rok trajanja?

Pripazite na tampone
Pripazite na tampone (Pixabay)

Nema ništa goreg od toga da vam zatrebaju, a tek onda shvatite da morate izaći po tampone ili uloške. Kako bi izbjegle takvu vrstu neugodnosti, mnoge žene 'opreme se' na vrijeme pa kod kuće čuvaju zalihu koja se s vremenom nakuplja i raste.

Pritom mnoge zaboravljuju da i tamponi imaju rok trajanja, a on obično ističe 5 godina nakon proizvodnje.

Zašto su opasni tamponi kojima je istekao rok trajanja?

Tamponi su obično rađeni od pamuka, a nakon toga provedu određeno vrijeme u transportu, na policama trgovina i u različitim uvjetima, prije nego što se napokon nađu u vašoj torbici. Tijekom tog svog vremena, velika je vjerojatnost da će kroz zaštitnu foliju do pamuka doprijeti gljivice i bakterije. Ako takav tampon umetnemo u vaginalni kanal, poremetit ćemo pH vrijednost vagine, a tijelo će reagirati svrbežom ili snažnijim iscjetkom. 

Iz tog je razloga važno i gdje držite tampone. Ako ih čuvate u kupaonici gdje su izloženi vlagi, ubrzavate proces razvoja gljivica. Tamponi koje držite na dnu torbice najgore su prošli. Njihovu zaštitnu foliju oštetit će različiti predmeti koji se taru po njima, poput kopči za kosu, pa će se na pamučnom dijelu razvijati bakterije i nakupljati prašina. Umetanje takvog tampona moglo bi izazvati ozbiljnu infekciju vaših ženskih dijelova.

Piše: Andrea Holi
23.11.2017. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/pripazite-na-tampone/108723/