objavljeno 18.09.2009. 16:54:54
IAEA

Prihvaćena rezolucija o izraelskom nuklearnom naoružanju

Izrael, koji je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, očekivano je izjavio da ne planira surađivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Rezolucija arapskih zemalja kojom se izražava zabrinutost zbog izraelskoga nuklearnog oružja, prihvaćena je u petak na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nakon glasovanja u kojem su došle do izražaja razlike između zemalja u razvoju i industrijski razvijenih zemalja.

Promatrači ističu kako je to prvi put nakon 1991. godine da se na konferenciji IAEA-e prihvaća takva odluka. Iranski veleposlanik Ali Asgar Sultanija izjavio je da je uspješno glasovanje vrlo bitno. Dokument koji su sponzorirale arapske zemlje prihvaćen je s 49 glasova za, uglavnom zemalja u razvoju, prema 45 glasova protiv, među kojima su većinom zemlje EU-a i SAD. Od stalnih zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti Kina i Rusija poduprle su dokument kojim se "izražava zabrinutost zbog izraelskih nuklearnih potencijala".

Rezolucijom se poziva Izrael da prihvati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja te da sav svoj nuklearni program stavi na raspolaganje inspektorima IAEA-e, što bi prisililo zemlju da odustane od izrade nuklearnog oružja.

Izraelski izaslanik David Danieli izjavio je kako njegova zemlja ne kani surađivati, kad je riječ o spomenutoj rezoluciji.

Istaknuo je da bi po izraelskom stajalištu prije nastojanja u regionalnom razoružanju trebalo pristupiti mirnu rješenju problema na Bliskom istoku. Prihvaćanje rezolucije "odražava hipokriziju", smatra Danieli, s obzirom na to da su je poduprle zemlje poput Irana i Sirije, obje pod istragom IAEA-e zbog nuklearnog oružja.

(Hina/Metro-portal)

 

18.09.2009. 16:54:54
http://m.metro-portal.hr/prihvacena-rezolucija-o-izraelskom-nuklearnom-naoruzanju/22394/