objavljeno 23.09.2011. 13:53:00
ISTRAŽIVANJE

Pretila djeca češća su meta bullyinga

Stručnjaci su kod pretile djece uočili izraženiju povučenost zbog straha od zadirkivanja, a istraživanje pokazuje i da su pretila djeca češće izložena zlostavljanju vršnjaka

Fotografija vijesti

Debljina u ranoj životnoj dobi može značiti velike probleme u socijalnim kontaktima u kasnijim godinama, rezultat je istraživanja provedenog u Adelaideu, prenosi Hina.

Istraživači predvođeni Michaelom Sawyerom sa Sveučilišta u Adelaideu pratili su tijekom četiri godine više od tri tisuće djece od njihove četvrte, odnosno pete godine i utvrdili su da roditelji i učitelju težu djecu nekoliko godina poslije, u dobi od osam ili devet godina, u 20 posto slučajeva češće opisuju kao djecu sa socijalnim ili emotivnim problemima.

"Kvaliteta odnosa među djecom u toj dobi može jako utjecati na kasnije mentalno zdravlje djece", kaže Sawyer.

U okviru istraživanja, objavljenog u časopisu Pediatrics, ispitani su roditelji 3.363 australske djece u dobi četiri ili pet godina, te četiri godine kasnije, a mjerena je i težina i visina djece. U promatranoj skupini djece 222 dječaka i 264 djevojčice imali su prekomjernu težinu dok je 77 dječaka i 87 djevojčica bilo pretilo.

Stručnjaci su kod pretile djece uočili izraženiju povučenost zbog straha od zadirkivanja, a istraživanje pokazuje i da su pretila djeca češće izložena zlostavljanju vršnjaka.

23.09.2011. 13:53:00
http://m.metro-portal.hr/pretila-djeca-cesca-su-meta-bullyinga/63564/