objavljeno 26.02.2009. 15:57:52
BANGLADEŠ

Premijerka najavila oštre mjere protiv pobunjenika

Dio pobunjenika navodno se predao nakon vladinog proglašenja amnestije.

Vojska je razmještena na ulicama gradova u kojima je izbila pobuna.
Vojska je razmještena na ulicama gradova u kojima je izbila pobuna. (Getty Images)

Bangladeška premijerka Šeik Hasina u četvrtak je upozorila da će njezina vlada poduzeti oštre mjere protiv pobunjenih vojnika paravojne skupine BDR (Bangladeški strijelci) ukoliko odmah ne polože oružje.

"Odmah položite oružje i vratite se u vojarne. Ne prisiljavajte me da poduzmem oštre mjere i ne dovodite moje strpljenje do krajnjih granica", poručila je Hasina.

Kako tvrdi neimenovani vladin dužnosnik, vojnici su se pobunili zbog plaća. Po naputku bangladeškog Telecoma, svi mobilni operateri ugasili su mreže za mobilnu telefoniju diljem zemlje.

Pobune u kojima je do sada poginulo 50 ljudi izbile su u više gradova diljem Bangladeša premda su neredi u glavnom gradu već suzbijeni, javljaju svjetske agencije pozivajući se na policiju i svjedoke. Kako javlja Reuters, pobune su u tijeku u desetak gradova u Bangladešu, navodeći gradove Feni, Teknaf, Satkania, Sylhet, Dinajpur i Naogaon.

Agencija AP javila je da su se pobunjeni pripadnici BDR-a u glavnom gradu predali nakon što je vlada proglasila amnestiju i pristala saslušati njihove zahtjeve.

U Bangladešu, koji ima oko 140 milijuna stanovnika, od proglašenja neovisnosti 1971. godine dogodilo se nekoliko vojnih udara, ali promatrači kažu da ova pobuna nije politički motivirana. (hina/metro-portal)

26.02.2009. 15:57:52
http://m.metro-portal.hr/premijerka-najavila-ostre-mjere-protiv-pobunjenika/15289/