objavljeno 03.01.2019. 13:01:00
SAVJETI

Prehrambene navike koje čuvaju zdravlje

Sve više ljudi u svijetu okreće se zdravoj prehrani jer shvaćaju ih loše prehrambene navike loše utječu na zdravlje

Kako početi jesti zdravo?
Kako početi jesti zdravo? (Arhiva)

Zdrava prehrana je postala gotovo pa obaveza svake osobe koja je svjesna grozota koje se stavljaju u hranu kupljenu u trgovinama, no kako to uskladiti s novčanikom?

Ovako...

Čitanje deklaracija - za početak, krenite od riječi 'umjetno' i 'aditivi' i počnite izbjegavati takve artikle. Ako je popis sastojaka dugačak, pokušajte kupiti drugi proizvod koji ih ima manje. 

Jednostavni recepti - ubacite nekoliko zdravih recepata u vašu tjednu rutinu. Međutim, uvodite ih polako jer ćete prvih nekoliko mejseci nakon što se prebacite na zdravu hranu osjećati žudnju za onom nezdravom što je dio procesa.

Planiranje - ako planirate obroke, riješit ćete se svakodnevnog stresa razmišljanja o tome što ćete jesti, a da bude zdravo. Planiranje čuva vrijeme, ali i novac jer ako odete u trgovinu ili na tržnicu i točno znate što želite pripremiti i koje vam namirnice trebaju, to će vas spriječiti u trpanju nepotrebnih stvari u košaricu. 

Polagano uvođenje - zdrava prehrana sastoji se prvenstveno u tome da postanemo svjesniji što, kako i koliko jedemo. Ako ste odlučili promijeniti prehranu i hraniti se zdravije, počnite s postupnim uvođenjem zdravijih namirnica u vašu dnevnu rutinu. Ništa se ne događa preko noći. 

Svježe namirnice - posjet tržnici može biti meditativno iskustvo kada šećete među kumicama i svim tim šarenilom koje nam je priroda podarila. Kupujte svježe namirnice kada god možete i u trgovačkim lancima, no prije toga provjerite zemlju porijekla i odlučite se za domaći uzgoj ako je dostupan. 

03.01.2019. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/prehrambene-navike-koje-cuvaju-zdravlje/116230/