objavljeno 25.01.2020. 10:29:00
BRAVO

Predstavljena monografija Vlade Tuđe

Raskošno izdanje zagrebačkog nakladnika AGM, koje je uredio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, na više od dvije stotine stranica donosi oko 300 slika, tek manji dio Tuđinog bogatog opusa

Došla je monografija
Došla je monografija (Arhiva)

Vlado Tuđa, hrvatski slikar s karijerom dugom pet desetljeća, ovih je dana dobio svoju prvu monografiju, koja donosi presjek njegova dosadašnjeg slikarskog stvaralaštva.

Raskošno izdanje zagrebačkog nakladnika AGM, koje je uredio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, na više od dvije stotine stranica donosi oko 300 slika, tek manji dio Tuđinog bogatog opusa.

"Samo kod sebe imam oko tri tisuće radova, a više od tog broja nalazi se u kolekcijama diljem svijeta. Kada smo birali slike, nakon što smo ih pregledali 1800, rekao sam da jednostavno tu moramo stati", rekao je Tuđa u razgovoru za Hinu.

Zagrebački umjetnik, koji je godinama radio u Nizozemskoj, kaže da je tom monografijom ukoričeno pedeset godina njegova rada, a osim odabira slika bilo je i teško prikupiti biografske podatke od mladosti do danas.

Tuđa je vrlo aktivan i danas, a ima i puno planova. "Dnevno crtam i po deset sati, svi mi se čude koliko mogu raditi, no meni stvaranje daje nadu za sutra, za život", rekao je.

Najavio je da planira objaviti i monografiju sa svojim kiparskim opusom, uskoro radi izložbu u Beču, a već nekoliko godina traju dogovori o retrospektivi u Klovićevim dvorima, na kojoj bi također bilo predstavljeno tristotinjak radova.

Vlado Tuđa kao hrvatski Picasso

Urednik monografije Stanko Špoljarić ustvrdio je u predgovoru kako je Tuđa svojemu slikarskom opusu razvijao osebujan vid figuracije, koji na zanimljiv način spaja realističnu preciznost i ekspresionističku slobodu, a u postupnom dokidanju motivske zadatosti usvaja i način apstraktnog ekspresionizma.

Po njegovim riječima, Tuđa je ne jednom imenovan hrvatskim Picassom, ali ne kao epigon, koji bi tek reinterpretirao njegova ostvarenja, već kao slikar vlastita puta, traganja, pa i potrebnih lutanja u dosezanju autentičnosti izraza.

Multimedijski umjetnik Igor Brešan ocijenio je u svom tekstu o Tuđi, uvrštenom u monografiju, kako je riječ o "kroničaru naoko nevažnih stvari, stereotipnih situacija, ali nadasve majstoru pripovijedanja, notaru iskrenih i konstruktivnih dijaloga u kojima je žena načelno subjekt, a šovinizam muškarca okružje puno zavisti i divljenja."

Dodao je kako je on hedonist u svemu, pa i u životu, zna se veseliti sitnicama iz svakodnevice koja ga krijepe, čine sretnim i važnim, a njegovo slikarstvo nema predaha i praznog hoda, ne trpi recikliranja i opetovanja, ponajmanje istih situacija i tema.

Vlado Tuđa (Zagreb, 1951.)  odlazi iz rodnog grada 1970. u Rotterdam gdje studira slikarstvo, živi i radi na brodu, a atelijer mu je u kapetanskoj kabini na vrhu broda odakle se pruža pogled na cijeli grad, kanale i Sjeverno more.

U Nizozemskoj okuplja svoju likovnu grupu četvorice i izlaže s njima, a povratkom u Hrvatsku povlači se u svoj atelijer na obroncima Medvednice gdje neumorno stvara.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja je od 1970. godine do danas izlagao na 45 samostalnih izložbi i isto toliko skupnih u Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u, Belgiji, Francuskoj, Danskoj, Rusiji, Češkoj, Švedskoj, Sloveniji i BiH.

Dugi niz godina donira svoja djela u humanitarne svrhe, a bavi se i ilustracijom časopisa i novina

25.01.2020. 10:29:00
http://m.metro-portal.hr/predstavljena-monografija-vlade-tudje/123347/