objavljeno 15.10.2009. 16:45:22
Pjesme - Gedichte

Predstavljena knjiga pjesama bana Jelačića

Knjiga pjesama hrvatskoga bana Josipa Jelačića na hrvatskom i njemačkom jeziku "Pjesme-Gedichte", predstavljena je danas u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
O knjizi su govorili priređivač Stjepan Laljak, akademik Dubravko Jelčić, a prigodne riječi uputila je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Po riječima priređivača pjesničko i dramsko djelo Josipa Jelačića sve do danas je ostalo nedovoljno istraženo, a rijetki su književni povjesničari i kritičari koji su pisali o njegovu djelu.

Laljak je podsjetio na ocjenu teatrologa Nikolu Batušića, koji smatra kako Jelačićevo dramsko djelo predstavlja integralni dio hrvatske romantičko-klasicističke drame te na Stjepana Miletića koji je dramu "Rodrigo i Elvira" 1894. postavio na scenu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta.

Prvi dio knjige "Pjesme" sadrži pjesme koje je prepjevao Dimitrije Demetar 1861. te Harambašićev prijevod drame "Rodrigo i Elvira", rekao je Laljak te dodao kako su u Dodatku objavljeni na hrvatskom jeziku prevedeni tekstovi o Jelačiću iz austrijskih, čeških, poljskih, talijanskih i slovenskih novina i časopisa.

Napomenuvši kako je u drugom dijelu knjige, pod naslovom "Gedichte", objavljeno bečko izdanje Jelačićevih pjesama iz 1851. te pjesma Josipa Marić o odlasku hrvatskih krajišnika u Italiju 1848., Laljak je podsjetio kako je sav prihod od prodaje te knjige išao za ratne invalide i siročad.

Jelčić smatra kako je teško odgovoriti na pitanje zašto je Jelačić zanemaren kao pjesnik, iako razlog tomu može biti, ustvrdio je, činjenica da je pisao na njemačkom jeziku. "Obje su Jugoslavije progonile čak pjevače popularnih pjesama o banu Jelačiću, pa i politika može biti razlog tom zaobilaženju", rekao je.

Po Jelčićevim riječima vlast i njezini izazovi, odnosno uzurpator koji preuzima vlast i zemlju dovodi u krizu, tema su Jelačićeve drame "Rodrigo i Elvira", koja je vjerojatno zbog tog ubrzo i skinuta s kazališnog repertoara. "Ono što su Novalis i Schiller za njemačku to je Jelačić za hrvatsku književnost", rekao je Jelčić.

Dogradonačelnica Pavičić Vukičević smatra kako se predstavljanjem ove knjige dostojno obilježava 150. obljetnica smrti hrvatskoga bana Josipa Jelačića.

"Upravo je na ovom mjestu gdje je Vijećnica 1848. stvorena odluka za obranu Hrvatske", rekla je dodavši kako tu izvedena i Jelačićeva drama te da je mladi Jelačić u blizini te zgrade 1825. napisao svoje pjesme.

Predstavljanju knjige nazočili su predstavnici osnovnih i srednjih škola koje nose ime bana Jelačića te izaslanstvo Ratne škole ban Josip Jelačić na čelu s kapetanom bojnog broda Ivanom Bakarićem.

Knjigu "Pjesme - Gedichte" (463 str.) objavio je Ogranak Matice hrvatske Zaprešić. Pjesme su na njemačkom jeziku prvi put objavljene 1825., a drugi put u Beču 1851. (Hina/Metro-portal)

15.10.2009. 16:45:22
http://m.metro-portal.hr/predstavljena-knjiga-pjesama-bana-jelacica/24346/