objavljeno 17.06.2008. 00:05:50

Predstavljen program filmskog festivala u Puli

U međunarodnom programu ‘Europolis-Meridijani’ 12 filmova

U konkurenciji je i novi film Mikea Leigha ‘Happy Go Lucky’
U konkurenciji je i novi film Mikea Leigha ‘Happy Go Lucky’

Psihološki triler ‘Buick riviera’ u režiji Gorana Rušinovića otvorit će 55. filmski festival u Puli, na kojemu će od 19. do 26. srpnja biti prikazano još šest domaćih filmova hrvatskih redatelja.
U nacionalnom programu naći će se tako i ‘Kino Lika’ u režiji Dalibora Matanića, ‘Nije kraj’ Vinka Brešana, ‘Iza stakla’ Zrinka Ogreste, ‘Tri priče o nespavanju’ Tomislava Radića, ‘Zapamtite Vukovar’ Fadila Hadžića i ‘Ničiji sin’ Arsena Antona Ostojića.

Literarni predlošci

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković istaknuo da se većina filmova temelji na literarnim predlošcima, pa je tako ‘Buick Riviera’ nastao po djelu Miljenka Jergovića, koji zajedno s Rušinovićem potpisuje i scenarij za film. ‘Kino Lika’ temelji se na istoimenoj knjizi Damira Karakaša, a Brešanov ‘Nije kraj’ i Ostojićev ‘Ničiji sin’ nastali su po dramama Mate Matišića.

U međunarodnom programu bit će prikazano 12 filmova, a dominirat će krimići i trileri reprezentativnih imena europskoga filma. Tako će biti prikazana ‘Nepoznata’ talijanskog oskarovca Giuseppea Tornatorea, francuski kriminalistički filma ‘Lady Jane’ Roberta Guédiguiana te ‘Lornina šutnja’ belgijske braće Jeana Pierrea i Luca Dardennea, koja je na ovogodišnjem canneskom festivalu nagrađena za najbolji scenarij.

Tu je i komedija češkog oskarovca Jana Sveraka ‘Prazne boce’, komedija omiljenog britanskog filmaša Mikea Leigha ‘Happy Go Lucky’, ‘Dvostruka ljubav’ Claudea Chabrola, ‘Kradljivci konja’ Miche Walda, melodrama ‘Ljubav Astreje i Celadona’ francuskog veterana Erica Rohmera, a u filmu ‘Ljubavni život’ Marie Schrader u glavnoj ulozi nastupa Rade Šerbedžija.

Posebna projekcijaIzvan konkurencije održat će se posebna projekcija dokumentarnog filma ‘Litvinenko’ redatelja Andreja Nekrasova. 

Berlinski pobjednik

Publika će tijekom bogatih festivalskih dana vidjeti i kinesku dramu ‘Vjeruj u ljubav’ koja je dobila Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu, kao i pobjednika berlinskog festivala ‘Elitnu postrojbu’ Josea Padilhe.

U međunarodnoj konkurenciji će se naći i koprodukcija Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, ljubavni krimić ‘Gledaj me’ redateljice Marije Perović.    (HINA)

17.06.2008. 00:05:50
http://m.metro-portal.hr/predstavljen-program-filmskog-festivala-u-puli/8708/