objavljeno 26.05.2008. 23:36:05
njemački izbori

Predsjednica koja vodi u raskol

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Imenovanje socijaldemokratske političarke i sveučilišne profesorice Gesine Schwan za kandidatkinju na izborima za predsjednika republike sljedeće godine izazvalo je jučer krizu unutar vladajuće njemačke demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i špekulacije o mogućem prijevremenim parlamentarnim izborima.

- Mislim da moramo ozbiljno razmisliti o smislu sadašnje vladine koalicije jer je očito da se socijaldemokrati već pripremaju na koaliciju s udruženom ljevicom - rekao je član predsjedništva Kršćansko demokratske unije (CDU) i premijer savezne pokrajine Saarland Peter Müller. I demokršćanski premijer savezne pokrajine Hessen Roland Koch je izrazio bojazan u pogledu opstanka sadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije. 

- Nominiranje Gesine Schwan jasno je udaljavanje od izbalansirane politike sredine i to ulijevo - rekao je Koch i dodao  da će održavanje koalicije do izbora ujesen sljedeće godine biti ‘sve samo ne jednostavno’.

Još donedavno iz SPD-a su dolazili signali da će podržati ponovni izbor sadašnjeg predsjednika i demokršćanskog kandidata Horsta Koehlera, koji je nedavno najavio da će se iznova kandidirati za tu funkciju. Demokršćanska unija CDU/CSU taj SPD-ov potez smatra približavanjem stranci udružene ljevice, koja je u međuvremenu postala trećom političkom silom u zemlji i dosad se nekoliko puta pozitivno izrazila o kandidaturi Gesine Schwan. (HINA) 

26.05.2008. 23:36:05
http://m.metro-portal.hr/predsjednica-koja-vodi-u-raskol/7697/