objavljeno 21.03.2012. 22:41:03
ODAVANJE POČASTI

Praška zračna luka nosit će ime po Vaclavu Havelu

Češka vlada odlučila je da se međunarodna zračna luka u Pragu, Ruzyne, nazove po Vaclavu Havelu, a prijedlog bi se trebao realizirati na 76. obljetnicu Havelova rođenja

Češka vlada je u srijedu odobrila prijedlog da se međunarodna zračna luka u Pragu, Ruzyne nazove po Vaclavu Havelu, borcu za ljudska prava, posljednjem predsjedniku Čehoslovačke i prvom predsjedniku neovisne Češke, rekao je u srijedu češki ministar prometa Pavel Dobes, javlja Hina. 

Ta odluka "govori koliko je Vaclav Havel važan za Češku", rekao je Dobes u priopćenju.

"Prijedlog bi se trebao realizirati 5. listopada 2012., na 76. obljetnicu Havelova rođenja", dodao je Dobes.

Zračna luka, u cijelosti u vlasništvu države, dio je grupacije Cesky Aeroholding koja još službeno mora potvrditi tu odluku vlade.

Oko 83.000 ljudi su potpisale peticiju u kojoj traže da se najveća zračna luka u Češkoj nazove imenom simbola "Baršunaste revolucije". Pokretač inicijative, filmski redatelj Fero Fenic, vidi u tome simbol "vrata otvorenih prema svijetu", rekao je, preuzimajući izraz drag Havelu.

Odlukom je zadovoljna i Havelova udovica Dagmar Havlova.

Havel, dramaturg i disident koji je pet godina proveo u komunističkim kazamatima, koncem prosinca 1989. izabran je na dužnost čehoslovačkog predsjednika, nakon čega je sve do 2003. bio predsjednik Češke.

Nakon mnogih zdravstvenih tegoba, napose zbog upale pluća koju nije mogao liječiti u zatvoru, umro je 18. prosinca 2011. u svojoj kući za odmor u Hradeceku, 150 km sjeveroistočno od Praga.

21.03.2012. 22:41:03
http://m.metro-portal.hr/praska-zracna-luka-nosit-ce-ime-po-vaclavu-havelu/69333/