objavljeno 19.03.2012. 09:30:12
SPRECHEN SIE DEUTSHC?

Poznavanje stranog jezika nas čini pametnijima

Dvojezični govornici, odnosno osobe koje tečno govore dva jezika imaju pojačane kognitivne funkcije, a uz to su zaštićeniji od demencije u poodmakloj dobi

Fotografija vijesti

Poznavanje jednog stranog jezika ima očiglednu praktičnost u svijetu koji postaje sve veće globalno selo, no nova istraživanja pokazuju da sposobnost sporazumijevanja sa strancima na njihovom materinjem jeziku nadilazi samu konverzaciju i ustvari nas čini pametnijima. Dvojezičnost jača kognitivne funkcije i čini mozak otpornijim na staračku demenciju, piše New York Times. 

Novi pogled na dvojezičnost se dupkom razlikuje od dosadašnjeg uvriježenog mišljenja da poznavanje jednog stranog jezika ometa dječji akademski i intelektualni razvoj jer simultano razmišljaju na dva jezika. Ustvari, nova istraživanja pokazuju daj je taj mentalni konflikt zapravo odgovoran za jačanje mentalnih funkcija i kognitivnog razmišljanja.

Studija psihologinja Ellen Bialystok i Michelle Martin-Rhee iz 2004. godine pokazala je da djeca iz dvojezičnog govornog područja lakše savladavaju mentalne zagonetke od vršnjaka koji govore samo materinji jezik. Znanstvenice smatraju da dvojezičnost unaprjeđuje tzv. izvršne mentalne funkcije koje upravljaju sa koncentracijom, planiranjem i rješavanjem problema.

Nadalje, španjolski znanstvenici promatrali su osobe koje govore njemački i talijanski te ljude koji samo znaju talijanski, a pritom je zamijećeno da dvojezični govornici puno bolje uočavaju promjene u svojoj okolini.

"Osobe iz dvojezičnih sredina često moraju koristiti oba jezika, na jednom moraju pričati s majkom, a na drugom s ocem. To zahtijeva konstantno praćenje promjena u okolini, slično kao što se prati prilikom vožnje automobila", rekao je dr. Albert Costa, znanstvenik sa španjolskog Sveučilišta Pompea Fabra.

Dvojezičnost ne samo da čini ljude pametnijim i snalažljivijima nego pritom još i štiti od neurodegenerativnih bolesti i demencije, a to su i dokazali američki liječnici sa Sveučilišta Kalifornija. Naime, znanstvenici su podvrgli 44 starije osobe koje govore španjolski i engleski raznim testovima, a rezultati su pokazali da što je bolje poznavanje jezika to je veća otpornost na demenciju i ostale simptome Alzheimerove bolesti.

Ako do sada niste imali motive da tjerate sebe ili djecu da nauče strani jezik možda će vam ovi rezultati istraživanja dati presudni poticaj da upišete neku školu stranih jezika.

19.03.2012. 09:30:12
http://m.metro-portal.hr/poznavanje-stranog-jezika-nas-cini-pametnijima/69241/