objavljeno 05.12.2011. 23:09:24
KRONOLOGIJA

Pozitivne tjelesne promjene nakon prestanka pušenja

Saznajte što se događa s vašim tijelom kroz godine nakon što ste odlučili reći zbogom pušenju

Nakon mnogobrojnih novogodišnjih rezolucija, odricanja za vrijeme korizme, danih obećanja samima sebi nakon što ste noć prije pretjerali napokon ste smogli snage i prestali ste pušiti. Napravili ste veliki korak, no čekaju vas klasične ovisničke muke koje mogu, ako vaša želja i volja nisu dovoljno jake, vratiti cigarete u vaš život.

Kako bi vam pomogli da zadržite čeličnu volju, te da ukažemo trenutnim pušačima do kakvih sve pozitivnih promjena dolazi u tijelu dan, mjesec, godinu, deset godina nakon što se jednom zauvijek zgužva kutija cigareta i baci se u smeće.

20 minuta - Već nakon samo 20 minuta od prestanka pušenja počinju se osjećati pozitivni rezultati, smanjuje se broj otkucaja srca, te polako počinju dolaziti na normalu.

2 sata - Krvni tlak i otkucaji srca skoro su normalizirani, pojačava se periferna cirkulacija i prsti ponovno počinju biti topli. Nakon 2 sata javljaju se prvi simptomi odvikavanja od nikotina. Počinjete osjećati intenzivnu žudnju za cigaretom, javlja se nervoza, napetost i tjeskoba, pojačava se apetit, te nesanica ili dremljivost.

12 sati - Razina toksičnog ugljičnog monoksida u vašem tijelu vraća se u normalu, a ujedno se povećava razina kisika u krvi.

24 sata - Pušaći imaju 70 posto povećanu šansu da dožive srčani udar, a nakon samo 24 sata od zadnje cigarete postotak počinje opadati. Doduše još uvijek vam se crno piše, ali ste na dobrome putu.

48 sati - Nakon dva dana živčani završeci na našem jeziku i u našem nosu počinju ponovno rasti, te se polako pojačavaju osjetila njuha i okusa.

3 dana - Dobra je vijest da nikotina više nema u vašem tijelu, no nažalost to znači da će simptomi odvikavanja biti na vrhuncu. Učestali su fizički simptomi poput glavobolje, mučnine, a mogući su i grčevi.

2 do 3 tjedna - Možete podnijeti teže fizičke napore bez da ostajete bez zraka ili da vam bude mučno. Pojačava se cirkulacija, te pluća postaju sve čišća i sve lakše i lakše dišete. Kod većine osoba nakon dva do tri tjedna nestaju svi simptomi odvikavanja od cigareta.

1 do 9 mjeseci - Mjesec dana nakon prestanka pušenja pluća se počinju regenerirati, vrača im se potpuna funkcionalnost, te se drastično smanjuje rizik od infekcija dišnog sustava. Ovaj proces se događa i kod najžešćih pušaća, onih na koje se odnosi: "Pušiš kao Turčin".

1 godina - Rizik od srčanih bolesti smanjio se za 50 posto

5 godina - Mogućnost da doživite moždani udar se smanjila na onu razinu da ste mu podložni kao i osoba koja nikada u životu nije zapalila cigaretu. Oporavile su vam se sve krvne žile u tijelu.

10 godina -  Nakon deset godina nepušenja prepolovio se rizik od raka pluća, usne šupljine, grla, jednjaka, bubrega, gušterače i mjehura.

15 godina - Rizik da doživite srčani udar ili neku drugu kardiovaskularnu bolest koja je povezana s pušenjem jednak je onome koji ima osoba koje nikada nije pušila.

Dugoročno gledano - Ako je vjerovati znanstvenicima i natpisima na kutijama cigareta pušaći umiru mlađi, dok ih onda nepušači oplakuju 14 godina jer toliko u prosjeku žive duže.

05.12.2011. 23:09:24
http://m.metro-portal.hr/pozitivne-tjelesne-promjene-nakon-prestanka-pusenja/66112/