objavljeno 06.03.2013. 20:01:00
MLJAC

Povrće na tanjuru u ožujku

Sezonsko je povrće uvijek najbolji izbor hrane na tanjuru, a evo što je prava stvar za ožujak

Artičoke se može spremiti na mali milijun načina
Artičoke se može spremiti na mali milijun načina (Arhiva)

Domaće povrće na tržnicama još uvijek je minimalni dio ponude, no ipak ga ima dovoljno za ukusne i zdrave obroke. Sezonsko povrće u ožujku je zapravo superpovrće puno vlakana, nutrijenata i vitamina koji će osnažiti imunitet, dati energiju i sačuvati zdravlje.

Krenimo s keljom kojeg se može naći cijelu zimu, a bogatstvo kalija, vlakna i vitamina A i C uz velike količine kalcija je pravi izvor zdravlja. Gorak okus možete ukloniti kratkim kuhanjem na pari, a u našim se krajevima obično radi na lešo ili kao varivo.

Repa je prebogata kalijem, vlaknima i vitaminom C, a uz to je puna antioksidansa. Nije zanemarivo ni željezo, kalcij i vitamin K. Često se priprema kao varivo, uz pire krumpir kao prilog.

Ljutika je srodnik luka blažeg okusa, a isto kao i luk učinkovito djeluje u borbi protiv karcinoma. Dobro je ubaciti ljutiku u svakodnevnu prehranu, a obično se koristi u preljevima i umacima te salatama.

Artičoka, zanimljiva mediteranska biljka kod nas raste samoniklo na otocima srednje i južne Dalmacije. Spada među deset namirnica s najviše antioksidanata. Artičoke treba očistiti i kuhati s malo limunovog soka do 45 minuta. Artičoki ne treba soli jer ima visoke razine natrija u sebi.

Rotkvice su prvi znak proljeća na tržnicama, no ove prve su još uvijek ljute. No, kako imaju puno kalija, vlakana, folne kiseline i vitamina C uz neznatan broj kalorija, možete ih slobodno grickati cijeli dan.

06.03.2013. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/povrce-na-tanjuru-u-ozujku/76868/