objavljeno 10.02.2009. 20:23:54
presuda

Povijesni muzej ostao bez rijetke zbirke

Muzej u Istočnom Berlinu prinuđen je vratiti nasljedniku židovskog kolekcionara rijetku zbirku plakata koju je oteo Gestapo u Drugom svjetskom ratu.

Njemački povijesni muzej (foto: Corbis)
Njemački povijesni muzej (foto: Corbis)

Sud u Berlinu presudio je da je sin židovskog kolekcionara plakata zakonit nasljednik rijetke zbirke koju je njegovu ocu konfiscirao Gestapo u doba nacističkog režima.

Tročlano sudsko vijeće presudilo je u utorak da Hans Sachs nije nikad izgubio vlasništvo nad plakatima koje mu je oteo Gestapo.

Sachsov sin Peter, danas 71-godišnjak nastanjen u Sarasoti u američkoj saveznoj državi Floridi, sudskim putem pokušao je vratiti zbirku od 4.000 plakata koji se čuvaju u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu.

Vrijednost zbirke procjenjuje se na 4,5 milijuna eura.

Hans Sachs bio je uhićen 9. studenoga 1938., i odveden u koncentracijski logor Sachsenhausen odakle ga je uspjela izbaviti supruga i s njime izbjeći u Veliku Britaniju te u Sjedinjene Države.

Sachs je vjerovao da su nacisti uništili njegovu zbirku sve do sredine 60-ih godina kada je doznao da se čuva u muzeju u Istočnom Berlinu.

Pristao je primiti odštetu od tadašnjih 225.000 njemačkih maraka (oko 50.000 dolara) i umro je, a da nikad više nije vidio zbirku.

Poslije pada Berlinskog zida plakati su prebačeni u Njemački povijesni muzej.

Sudska odluka donesena u utorak odnosi se samo na jedan plakat, no vjeruje se da će taj biti presedan za povrat cijele zbirke.

Njemački povijesni muzej najavio je žalbu na presudu. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 20:23:54
http://m.metro-portal.hr/povijesni-muzej-ostao-bez-rijetke-zbirke/14783/