objavljeno 18.04.2014. 08:01:00
HMM ...

Postignut dogovor o Ukrajini?

Unatoč Putinovim prijetnjama oružjem, Sergej Lavrov objavio je postizanje dogovora o razoružavanju paravojnih skupina u Ukrajini

Tko je držao figu u džepu?
Tko je držao figu u džepu? (Arhiva)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je objavio u četvrtak u Ženevi da je postignut dogovor sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i Ukrajinom o etapama smirenja krize u Ukrajini.

On je na konferenciji za novinare precizirao da taj sporazum predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada.

'Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni', stoji u dokumentu.

Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) će biti zadužena pomoći ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, koja je predstavljala EU na čeverostranim razgovorima u Ženevi o ukrajinskoj krizi, naglasila je da OESS treba odigrati vodeću ulogu u primjeni sporazuma čiji tekst predviđa da su Sjedinjene Države, EU i Rusija spremni poslati promatrače.

Usvojeni dokument predviđa amnestiju za one koji će poštivati odredbe dogovora, osim odgovornih za teška zlodjela.

'Rusija ne želi poslati postrojbe u Ukrajinu', zajamčio je Lavrov novinarima. 'Ne želimo poslati postrojbe u Ukrajini. To bi bilo u suprotnosti s našim temeljnim interesima', rekao je šef ruske diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry je, izrazivši zadovoljstvo zaključivanjem sporazuma, upozorio Moskvu i istaknuo da ukoliko ne vide napredak, neće imati drugog izbora osim određivanja dodatnih sankcija.

Na pitanje o stajalištu Washingtona o Krimu, Kerry je rekao da Sjedinjene Države nisu odustale, ali nisu došle u Ženevu govoriti o Krimu.

Ashton je zajamčila da će Europska unija nastaviti podržavati Ukrajinu gospodarski, financijski i politički.

Sporazum usvojen u Ženevi navodi da će ustavni proces koji je najavila ukrajinska prijelazna vlada biti transparentan uz uspostavu širokog nacionalnog dijaloga, kako bi se uključile sve ukrajinske regije i svi politički entiteti.

18.04.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/postignut-dogovor-o-ukrajini/84442/