objavljeno 17.02.2019. 15:46:00
SAVJETI

Postanite optimist u 5 lakih koraka

Ako vam je prirodno čaša napola prazna, sigurno mislite da nije lako usvojiti taj sustav razmišljanja... ali zapravo jest, pokušajte!

Optimizam se može i naučiti
Optimizam se može i naučiti (DeviantArt)

Optimizam će vam u životu donijeti sigurno više koristi nego štete, pa ne bi bilo loše ubaciti se u takav pristup svijetu oko sebe.

No, ako vam je prirodno čaša napola prazna, sigurno mislite da nije lako usvojiti taj sustav razmišljanja... ipak, postoji nekoliko tehnika koje će nam pomoći da nam jedan loš trenutak ne upropasti dan. 

Promotrite emocije - prihvatite ih, zapitajte se zašto se tako osjećate i shvatite što ste mogli i trebali naučiti iz negativnog događaja.

Promijenite kut gledanja - svatko od nas ima sklonost neutralne situcije pretvarati u negativne, a riječ je o kognitivnom izvrtanju pri kojem nas um uvjerava u možebitnu neistinu, intenzivirajući negativne misli. Primjerice, umjesto da pitate šefa zašto ste maknuti s nekog projekta, vi ćete sami zaključiti da je to učinio jer vas smatra nekompetentnim. Ostali primjeri kognitivne distorzije su crno-bijeli pristup svijetu, sitničavost, nagađanje.

Usredotočite se na činjenice - podijelite papir na lievu i desnu polovicu. Na lijevoj polovici napišite sve činjenice vezane za određenu situaciju, na desnu sve vaše brige, strahove, sumnje. Potom ponovno pročitajte sadržaj na lijevoj polovici papira. Ova vježbica pomoći će vam da budete usredotočeni samo na činjenice i da racionalno sagledate situaciju, umjesto da se prepustite osjećajima. Shvatit ćete da situacija nij eni blizu tako negativna kako se vama čini. 

Vježbajte pozitivno razmišljanje - svaku večer odvojite pet minuta i zapišete tri dobre stvari koje su se dogodile tijekom dana. Računaju se i one najmanje. Potom otiđite korak dalje i odgovorite (također napismeno) zbog čega mislite da su se te dobre stvari dogodile. Primjerice, promovirani ste jer ste marljivo radili.  Smisao ove vježbice je prisiliti sebe misliti pozitivno barem jednom u danu - za početak.

Zamijenite fokus - ponekad je najbolji način za prevladavanje negativnog iskustva prebaciti fokus na nešto drugo. Prestanite misliti na situaciju koja vas opterećuje, crpi vam energiju, a ne možete ništa učiniti. Usredotočite se na posao, posvetite se hobiju, otiđite trčati, družite se s ljudima koje volite. Preokupacija onim u čemu uživate promijenit će vaše osjećaje iz neagitvnih u pozitivne  i staviti sitaciju koju smatrate negativnom u sasvim drugu perspektivu.

17.02.2019. 15:46:00
http://m.metro-portal.hr/postanite-optimist-u-5-lakih-koraka/116948/