objavljeno 30.01.2008. 00:03:55

Poslodavci, omogućite svojim djelatnicima tečajeve jezika

Istraživanje pokazalo da je poslodavcima kod zaposlenika najvažnije znanje stranih jezika

znanje engleskog jezika istaknuto je u 42 posto oglasa
znanje engleskog jezika istaknuto je u 42 posto oglasa

ulaganje u edukaciju zaposlenika jedan je najboljih načina investiranja. Te činjenice trebali bi biti svjesni svi poslodavci. Nemajući često sluha za dodatno obrazovanje i usavršavanje svojih zaposlenika, poslodavci nanose višestruku štetu ne samo zaposlenicima, nego i sebi, odnosno tvrtki.

Informatika i jezici

Hrvatskim poslodavcima najvažnije su komunikacijske vještine zaposlenika i njihovo poznavanje stranih jezika, dok posloprimci uz strane jezike smatraju da su im najpotrebnija informatička znanja. Pokazalo je to prošlogodišnje istraživanje o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije provedeno na uzorku od 1700 posloprimaca i 88 poslodavaca. Istraživanje je provedeno na internetskoj burzi rada Moj Posao. Od ukupnog broja ispitanih poslodavaca, 56 posto kao potrebno područje profesionalne edukacije navodi strane jezike, što je za 12 posto više nego u istraživanju provedenom 2005. Najviše se traže engleski i njemački jezik, a poslodavci, prema vlastitom priznanju, teško pronalaze poznavatelje ‘egzotičnih’ jezika poput japanskog, mađarskog, švedskog, turskog, jer s tvrtkama iz zemalja gdje se govori taj jezik sve češće sklapaju poslove.

Njemački i engleski najtraženiji
Hrvatskim poslodavcima najvažnije su komunikacijske vještine zaposlenika i njihovo poznavanje stranih jezika.
Najviše se traži engleski, a nakon njega njemački jezik, koji je u posljednje vrijeme nešto traženiji nego dosad zbog dolaska velikih trgovačkih lanaca s tog govornog područja.

Engleski nije strani jezik

Prema podacima portala MojPosao.hr, poznavanje engleskog jezika istaknuto je u 42 posto oglasa, njemačkog šest posto, talijanskog u dva posto i francuskog u jedan posto oglasa. Poznavanje njemačkog jezika u posljednje se vrijeme traži nešto više nego dosad, a razlog je dolazak trgovačkih lanaca s njemačkog govornog područja. Znanje stranih jezika najviše se traži u turizmu,  ekonomiji, financijama, medijima, trgovini i marketingu, a poslodavcima je danas važno aktivno znanje jezika, pa pri zapošljavanju prakticiraju testiranje znanja jezika koje su kandidati naveli u životopisu, a često s kandidatima i razgovaraju na tim jezicima. Potreba znanja jezika dovela je do toga da velik broj naših poslodavaca smatra kako engleski više nije strani jezik. 

Piše: mex
30.01.2008. 00:03:55
http://m.metro-portal.hr/poslodavci-omogucite-svojim-djelatnicima-tecajeve-jezika/1922/