objavljeno 20.08.2010. 07:10:48
REBALANS

Porez na banke: HSS za, premijerkina savjetnica protiv

Božidar Pankretić smatra da i banke moraju dati svoj doprinos, a Sandra Švaljek upozorava da bi banke taj porez prenijele na svoje klijente

hss porez banke
hss porez banke (Željko Mužević/Cropix)

Potpredsjednik Vlade i HSS-a Božidar Pankretić u vezi s mogućim uvođenjem poreza na banke smatra da se sve mora iskoristiti da se uravnoteži prihodovna i rashodovna strana proračuna, dok savjetnica premijerke za gospodarstvo Sandra Švaljek ocjenjuje da u sadašnjem trenutku ne bi dobro došlo bilo kakvo povećanje poreza.

Pankretić je sinoć u Dnevniku 3 HTV-a ustvrdio da treba postojati određena pravednost, a "kada znamo koju dobit imaju banke i kako izgleda financijski sektor uvjeren sam da će se svi građani složiti da i one moraju dati svoj doprinos".

Na pitanje što očekuje kako će proći seljaci u rebalansu proračuna, kazao je da se za štete od elementarnih nepogoda mora osigurati novac i da će na tome inzistirati.

Ravnateljica Ekonomskog instituta i savjetnica premijerke Jadranke Kosor za gospodarstvo Sandra Švaljek upozorila je, također u Dnevniku 3 HTV-a, da je "svaki porez načelno prevaljiv, pa i porez na banke u konačnici one najvjerojatnije ne bi snosile. Banke najvjerojatnije ne bi patile zbog manje dobiti, već bi nastojale taj porez prevaliti na svoje klijente - građane i gospodarske subjekte", kazala je Švaljek.

Smatra i da nije dobro vrlo često raditi izmjene u poreznom sustavu, jer to dovodi u pitanje izvjesnost poslovanja gospodarskih subjekata. Švaljek je predložila da se u sadašnjem trenutku suzdrži od bilo kakvih promjena u poreznom sustavu te da se porezni sustav mijenja, ali nakon dobro pripremljene porezne reforme.

Na pitanje izlazi li Hrvatska iz recesije Švaljek je rekla kako u Ekonomskom institutu u trećem i četvrtom kvartalu ove godine očekuju blage naznake oporavka. "Taj oporavak neće biti vidljiv ove godine, ali nadamo se da će se dogoditi 2011. godine, ali sve ovisi o situaciji u okruženju i o mnogim drugim činbenicima", rekla je Švaljek. (hina/metro-portal)

20.08.2010. 07:10:48
http://m.metro-portal.hr/porez-na-banke-hss-za-premijerkina-savjetnica-protiv/46462/