objavljeno 24.07.2018. 09:01:00
STVARNO?

Popravite pamćenje - dok spavate!

Moždana aktivnost tijekom sna može imati konkretni utjecaj na našu mogućnost pamćenja

Spavanje je zapravo kompliciran posao... pitajte svoj mozak!
Spavanje je zapravo kompliciran posao... pitajte svoj mozak! (Arhiva)

Zdrav san obično smatramo vremenom kad se mozak odmara, no zapravo je situacija upravo obrnuta - u tim satima on naporno radi kako bi selektirao i spremio sjećanja.

Naravno, znanstvenici su pokušali shvatiti kako iskoristiti taj rad mozga za nešto konstruktivno i došli do genijalnog otkrića - pamćenje može biti poboljšano neinvanzivnom tehnikom stimulacije mozga tijekom sna.

Prijenos sjećanja s jednog u drugi dio mozga za dugoročno pamćenje je prirodni proces za koji se vjeruje da se osnažuje njihovom sinkronizacijom tijekom spavanja. 

Istraživači su stoga pokušali pojačati proces "prekonoćnom reaktivacijom" stimulirajući mozgove ispitanika, imitirajući to djelovanje. 

Sudionici eksperimenta su potom u budnom stanju detektirali potencijalne prijetnje poput eksplozivnih naprava i neprijateljskih snajpera, a njihovi rezultati su se znatno poboljšali nakon stimulacije. 

Istraživanje, dio projekta koji financira američko ministarstvo obrane, posljednje je u nizu nedavno objavljenih studija u kojima se zaključilo da aktivnost tijekom sna može imati konkretni utjecaj na našu mogućnost pamćenja. 

24.07.2018. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/popravite-pamcenje-dok-spavate/113389/