objavljeno 16.05.2018. 20:01:00
MA DA?

Pomlađivanje je tu?

Manipulacijom gena, odnosno dodajući nove DNK upute u stanice pasa znanstvenici žele pokrenuti proces pomlađivanja životinja... pa onda prijeći na ljude

Može li se biti vječno mlad?
Može li se biti vječno mlad? (DeviantArt)

Eliksir mladosti tražena je roba, no nekako je nema na policama - preciznije, postoji u mitovima i legendama, ali nema niti jednog dokazanog slučaja uspješnog pomlađivanja čovjeka. 

Zato su znanstvenici s Harvarda započeli eksperiment pomlađivanja čiji je cilj da čovjek budućnosti živi 130 godina, u tijelu i s umom 22-godišnjaka. U laboratoriju slavnog znanstvenika Georgea Churcha pokusi se provode na biglovima.

Manipulacijom gena, odnosno dodajući nove DNK upute u stanice pasa znanstvenici žele pokrenuti proces pomlađivanja životinja. Čvrsto vjeruju da će taj proces jednog dana biti primjenjiv na ljude.

Već ranije genetičari su manipulirali genima crva i muha te uspjeli udvostručiti trajanje njihova života, a transfuzijom krvi mlađih miševa starijima , kod starijih miševa su biomarkeri vraćeni za stupanj unatrag, odnosno pomlađeni.

"Već smo proveli brojne pokuse na miševima, sada su na redu psi, a zatim krećemo na ljude. Moramo biti sigurni da su pokusi bezopasni za ljude", otkriva genetičar George Church. 

16.05.2018. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/pomladjivanje-je-tu/112155/