objavljeno 27.04.2010. 20:07:40
PORASLA PODRŠKA

Poljaci cijene rad Katoličke crkve

U Poljskoj je porasla podrška Rimokatoličkoj crkvi, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u utorak, unatoč skandalima zbog seksualnog zlostavljanja koji su uvelike potkopali njen autoritet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Istraživanje, provedeno od 8. do 19. travnja na uzorku od 1056 ispitanika, pokazalo je da 73 posto visoko cijeni rad Crkve što je pet posto više nego u ožujku. Samo je 18 posto ispitanih gledalo kritički na Crkvu.

Istraživanje se podudarilo s nesrećom zrakoplova u kojoj je poginuo poljski predsjednik, njegova supruga i još 94 osobe, većinom viših vojnih i političkih dužnosnika. Zbog nesreće je u Poljskoj proglašen tjedan dana u žalosti u kojem je Crkva igrala središnju ulogu.

No i u prethodnim mjesecima Crkva se u Poljskoj dobro držala s konstantnim pozitivnim ocjenama iznad 60 posto, iako je u više drugih država bila u nevoljama zbog otkrivanja skandala oko seksualnih zlostavljanja.

Neki Poljaci razmjeran izostanak skandala u Poljskoj pripisuju činjenici da u vrijeme komunističke vlasti Crkvi nije bila dopuštena veća uloga u sustavu obrazovanja ili vođenju sirotišta. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 20:07:40
http://m.metro-portal.hr/poljaci-cijene-rad-katolicke-crkve/38810/