objavljeno 06.02.2019. 08:01:00
BUĐENJE

"Političko proljeće" u Poljskoj?

Robert Biedron, aktivist i borac za prava homoseksualaca, bivši parlamentarni zastupnik, osnovao je novu stranku Proljeće s kojom kreće u borbu protiv poljske vlade

Buđenje u Poljskoj??
Buđenje u Poljskoj?? (Arhiva)

Kontroverzna vlada Poljske pod vodstvom desno-nacionalne stranke Pravo i pravda (PiS) dobila je političkog konkurenta: Robert Biedron, bivši gradonačelnik grada Slupsk na sjeveru Poljske, osnovao je svoju vlastitu stranku. Sa svojim lijevo-liberalnim pokretom Wiosna (Proljeće), ovaj 42-godišnjak želi sudjelovati na europskim izborima u svibnju i na poljskim parlamentarnim izborima u jesen, kako je najavio pred tisućama pristaša u Varšavi.

Biedron je u svom govoru osudio sve veću političku polarizaciju u Poljskoj: "Više nema mjesta za mržnju, dostigli smo granicu." Program njegove nove stranke temelji se na tri stupa - na ljudima, zajednici i državi - kojoj se može vjerovati. Između ostalog, on se zalaže za pravo na pobačaj, odustajanje od eksploatacije ugljena do 2035. godine, a borit će se i protiv uništavanja šuma.

"Međusobno poštovanje"

Biedron se u svom govoru osvrnuo i na atentat na gradonačelnika Gdanjska Pawela Adamowicza prije tri tjedna. "Sada nam treba više pozitivne energije nego ikada ranije i moramo se pobrinuti da ispunimo ono za što se borio Pawel Adamowicz", rekao je Biedron. On je naglasio kako su važni međusobno poštovanje i dijalog. Njegov cilj je, kako je rekao, da ponovo ujedini podijeljenu zemlju.

Politolog Biedron je nada političke ljevice. Godine 2011. je na listi antiklerikalne političke stranke Twoj Ruch bio prvi zastupnik u zemlji katolika Poljskoj, koji se otvoreno izjasnio kao homoseksualac. Kao član Odbora za pravosuđe stekao je svojim marljivim radom veliku reputaciju. 2014. godine postao je gradonačelnik Slupska. Prošle godine je okrenuo leđa lokalnoj politici, kako bi se vratio nacionalnoj političku scenu.

Piše: DW/agencije
06.02.2019. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/politicko-proljece-u-poljskoj/116770/