objavljeno 20.12.2021. 08:31:00
KAZALIŠTE

Polaganost u Domu za starije Centar

‘Polaganost’ premijerno u izvedbi ‘seniora’ Doma za starije Centar

Polaganost Binocular teatra
Polaganost Binocular teatra (Arhiva)

 „Ne prestajemo se igrati jer ostarimo, već (o)starimo jer se prestanemo igrati", davno je ustvrdio slavni irski dramatičar G. B. Shaw, a upravo kazališnu igru, odnosno glazbeno-scensku predstavu 'Polaganost' premijerno donosi ESF-projekt 'Smijeh je lijek', koji kao program za aktivne umirovljenike radi poboljšanja kvalitete njihova života producira Binocular teatar. Provevši u dvije godine više od 250 aktivnosti za isto toliko predstavnika treće dobi, između ostalog terapeutskog tai chi vježbanja, dramskih predstava i radionica, stručnih istraživanja te snimanja dokumentarnog filma, Binocular teatar sada je ostvario i uspješnu suradnju sa zagrebačkim Domom za starije osobe Centar.

Tako će njihovi štićenici, nakon višemjesečnog rada i proba s autorsko-stručnim timom, prvi put ovog utorka 21. prosinca s početkom u 16:30 stati pred publiku te premijerno izvesti kazališni komad 'Polaganost', u kojem se isprepliću njihove osobne priče s dijelovima poezije i dramskog teksta Stjepana Komesa 'Uz šalicu kave' iz knjige 'Život u staračkom domu' te lirskih sekvenci Dobriše Cesarića i Antuna Šoljana.

Svoje mjesto na kazališnim daskama, odnosno glumačke role u predstavi izborili su redom umirovljenici: Magda Badovinac, Zlatan Marmelić, Hermina Hruškar, Zdenka Kopajtić, Jelena Zvonarek, Zlatna Polojac Belavić, Ivica Kraljić, Katica Poje, Darko Domić i Slavica Butković.

Predstava je nastala tehnikom dosjećanja, na način da se zrelije osobe prisjećaju doživljaja iz prošlosti u cilju oživljavanja osjećaja na vlastitu vrijednost, identitet te životne situacije koje su ih izgradile u osobe kakve su danas te da afirmativno i asertivno komuniciraju s drugim osobama zrele dobi.

Režiju potpisuje Borna Armanini, za dramaturgiju je zadužena Ivana Gudelj, dok je autor glazbe za pjesmu 'Na kraju godine', kao i korepetitor Allan Sitar.

Dizajn i vizualni identitet predstave povjeren je Gabrijeli Farčić, tehničku je podršku pružio Siniša Popović, a glazbeni obol dale su i operna pjevačica Ljiljana Čokljat, korepetitorica Ana Krajnović te trubačica Vera Pfaff.

Premijera će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, broj mjesta je zbog istih ograničen, a za slobodan ulaz potrebna je covid potvrda ili negativan nalaz PCR-testa ili brzog antigenskog za posljednjih 48 sati.

Sljedeće izvedbe novopečene predstave 'Polaganost' očekuju se u nadolazećim zimskim mjesecima, i to s gostovanjima u drugim zagrebačkim Domovima za umirovljenike. 

20.12.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/polaganost-u-domu-za-starije-centar/135670/