objavljeno 27.06.2009. 11:12:12
samogoni

Pola Rusa se ubije alkoholom

Uz jeftinu votku u dućanima Rusi i dalje uporno rade domaće otrove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Preko polovice ruskih žena i muškaraca ubije se prekomjernim količinama jeftinog alkohola, pokazuju statistički podaci za populaciju između 15 i 54 godine. Čak tri četvrtine muškaraca u toj dobi umire od posljedica konzumacije alkohola.

Istraživanje je, doduše, provedeno u tri industrijska grada Tomsku, Barnaulu i Biysku, a najčešći su uzroci rak jetre, grla i bolesti jetre i gušterače uzrokovane alkoholom. Visoka smrtnost od tuberkuloze i upale pluća mogla bi biti djelomično rezultat povećane osjetljivosti na infekcije, slabog imuniteta ili smanjene sklonosti liječenju.

Tome se mogu pridodati i slučajevi samoubojstava, ubojstva, utapljanja i smrti u požarima koje su također posljedica opijanja.

Stopa smrtnosti u Rusiji za osobe između 15 i 54 godine pet je puta viša za muškarce i tri puta za žene nego u zapadnoj Europi, a osim votke u dućanima koja se može kupiti za manje od dva dolara, samogoni i dalje predstavljaju glavni izvor alkohola prema kojem su legendarni hrvatski tudumi i delanci sveta vodica.

27.06.2009. 11:12:12
http://m.metro-portal.hr/pola-rusa-se-ubije-alkoholom/19122/