objavljeno 06.02.2008. 23:26:20
Tremendismo

Pokojni španjolski pisac prozvan plagijatorom

Nobelovac Camilo Cela koji je umro 2002., optužen za krađu

Književnik je nakon smrti optužen da je radio kao špijun za španjolskog diktatora Francisca Franca
Književnik je nakon smrti optužen da je radio kao špijun za španjolskog diktatora Francisca Franca

Španjolski nobelovac Camilo José Cela optužen je da je u jednoj od svojih naprodavanijih knjiga plagirao djelo manje poznatog pisca. Cela, koji je umro 2002. godine, optužen je da dijelove svoje knjige ‘Križ sv. Andrije’  ukrao od književnice Carmen Formoso. Sada je sudac ustavnog suda u Barceloni odredio otvaranje slučaja, što je ugrozilo Celinu reputaciju stečenu tijekom zadnjih godina života. Sud je angažirao stručnjaka koji će napraviti opsežan izvještaj o tome je li Cela bio jedan od najboljih španjolskih pisaca ili jednostavno kradljivac.

Kontroverzna ličnost

Cela je bio kontroverzna ličnost. Najpoznatija su mu djela ‘Pascual Duarte i njegovi zločini’ i ‘Košnica’. Zbog potonjeg je 1989. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, a žiri je djelo opisao kao jedan od najpopularnijih španjolskih romana nakon Cervantesova ‘Don Quijotea’. Sporno djelo ‘Križ sv. Andrije’ donijelo je Celi jednu od najvažnijih španjolskih književnih nagrada. Carmen Formoso odlučila je pravdu potražiti na sudu 2001. godine, ali spor nikada nije bio riješen zbog Celine smrti. No, sudac je pomoć zatražio od Luisa Izquierde, umirovljenog profesora književnosti na Sveučilištu u Barceloni, kako bi on pokušao riješiti slučaj.

Prvi je put sudac odbacio sve optužbe protiv Cele koje su se odnosile na krađu likova, radnje, pa čak i riječi iz romana Carmen Formoso. Stručnjak je tada rekao sudu kako postoje sličnosti između dva djela. To je uključivalo činjenicu da je radnja obaju romana smještena u La Coruni, oboje pisaca imali su reference na početak Druge španjolske republike 1931., a oba lika zvala su se Jakob. U oba romana postoji narator.

TremendismoCela je postao predvodnik književnog stila poznatog pod imenom tremendismo (španj. tremendo - strahovit) koji je bio sasvim suprotan lirizmu karakterističnom za pisce prethodne generacije. 

Narušena reputacija

Sin i odvjetnik Camen Formoso rekao je da stručnjak nije dovoljno išao u detalje kako bi mogao izreći pravo mišljenje. Dodao je da je izdavačka kuća Planeta također kriva, i to zbog izdavanja neautorizirane knjige. Cela je tada na sudu odbacio sve optužbe. Nakon što Izquierdo podnese izvješće, sudac će odlučiti ima li osnove za tužbu. Budući da Cela nije živ i ne može se braniti, optužbe će stati samo na plagijatu. No, Celina je reputacija nakon smrti dobrano uzdrmana. Prije četiri godine jedan španjolski povjesničar optužio ga je da je bio špijun diktatora Francisca Franca. Camilo Jose Cela rodio se 1915. godine u Galiciji, u dobrostojećoj obitelji. Majka mu je bila Britanka, a otac Španjolac. Privatni život bio mu je vrlo intrigantan. 

Piše: Livia Čveljo
06.02.2008. 23:26:20
http://m.metro-portal.hr/pokojni-spanjolski-pisac-prozvan-plagijatorom/2502/