objavljeno 22.08.2012. 21:19:00
PRIRODA

Poklonite koži najbolji tretman - vodu iz mora

More i termalna voda djeluju na našu kožu kao prirodni lifting

More je idealna prilika za regeneraciju kože
More je idealna prilika za regeneraciju kože (Getty Images)

Koža kojoj nedostaje vode teže se brani od vanjskih nadražaja, postaje osjetljiva, sklona alergijama i oboljenjima te ubrzano stari. A sunce, suh i vruć zrak, štetne navike i neprimjerena kozmetička njega dodatno pogoršavaju stanje. Zato iskoristite odmor i svojoj koži poklonite najbolji tretman, vodu iz mora ili termalne vode iz toplica.

Važno je da svakodnevnom njegom osigurate koži uravnoteženu hidrataciju i da joj pomognete da sačuva vlažnost, a konzumiranjem vode osigurate i vlažnost iznutra.

Hidratacija

Ipak, osim osnovne funkcije - hidratacije, voda sadrži i tvari koje potiču i podržavaju prirodne funkcije kože. Proizvođači kozmetike zato koriste termalnu i morsku vodu, tako da je, ovisno o tipu kože, njezinom trenutnom stanju i eventualnim poremećajima, za svaki tip i stanje kože moguće pronaći preparat koji će joj izvana pomoći da zadrži vodu, a iznutra je ojačati. Morska voda je pravi eliksir, zbog čega se pročišćena i prerađena uvelike koristi u preparatima za njegu kože, ali i liječenje dišnih puteva.

Slana voda lakše prodire u kožu i sluznice, a s njom i vrijedni sastojci, poput minerala koji su potrebni za osnovne biokemijske procese, neophodne za ravnotežu minerala u koži. Također, morska voda djeluje kao stimulator metabolizma stanica. Osim toga, morska voda djeluje antiseptički, steže i tonizira kožu, dok mineralne tvari iz mora pomažu da se normalizira vitalna energija organizma. U nedostatku mora, sami možemo napraviti kupku s morskom soli (šalica soli na litru vode) - temperatura vode treba biti jednaka temperatura tijela. U kupki ostanemo 15 minuta, potom se istuširamo običnom vodom i nanesemo neki od preparata s termalnom vodom (mlijeko, losion).

Eliksir mladostiOsim svoje osnovne funkcije - hidratacije, voda sadrži i tvari koje potiču i podržavaju prirodne funkcije kože. Stoga proizvođači kozmetike sve češće koriste morsku i termalnu vodu u svojim proizvodima - mlijeku, losionima, kremama, sprejevima...

Sjaj i vitalnost

Ljekovito djelovanje izvorske termalne vode, bogate mineralima, već se vjekovima koristi za liječenje različitih tegoba, uključujući i one koje se javljaju na koži. Iako mehanizmi njezina djelovanja nisu bili potpuno poznati, praksa je pokazala da kupke od termalnih voda smiruju upale i iritacije, pomažu u liječenju alergija, pomlađuju kožu vraćajući joj sjaj i vitalnost.

Posljednjih godina provedena su brojna istraživanja učinka termalnih voda, što je bio razlog da se radi na unapređivanju i usavršavanju spa koncepta čija je baza upotreba termalnih voda u svrhu očuvanja zdravlja. Blagodati termalnih voda sve se više koriste u spa centrima i toplicama u sklopu različitih terapija (talasoterapija, body wrapping...). Osim kao sastojak krema i preparata za čišćenje, termalna voda se koristi i u izvornom obliku, u sprejevima, tako da se može direktno raspršiti po koži. Termalna voda u spreju može se nanijeti na našminkano lice i tada djeluje kao fiksator, odnosno produžava trajanje šminke. 

22.08.2012. 21:19:00
http://m.metro-portal.hr/poklonite-kozi-najbolji-tretman-vodu-iz-mora/10459/