objavljeno 05.06.2019. 13:29:00
EU FONDOVI

Poduzetnicima i dalje na raspolaganju zajmovi sa 0,5% kamata

U programu zajmova ne postoje naknade za odobrenje zajma, rezervaciju ili korištenje sredstava, niti za prijevremenu otplatu

Love ima, po sjajnim uvjetima...
Love ima, po sjajnim uvjetima... (Arhiva)

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) mikro, malim i srednjim poduzetnicima i dalje odobrava novčana sredstva putem ESIF zajmova.

U programu zajmova ne postoje naknade za odobrenje zajma, rezervaciju ili korištenje sredstava, niti za prijevremenu otplatu. Drugim riječima, program ne sadrži skrivene troškove, a obrada zahtjeva za zajam osjetno je brža od obrade zahtjeva za bespovratna sredstva.

Financiraju se čak i obrtna sredstva

Zajmovi se odobravaju na temelju poslovnog plana, a namjena im je financiranje  u svrhu modernizacije i proširenja poslovanja, zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta, osnivanja novih obrta i trgovačkih društava te samozapošljavanja. Zajmovima je moguće financirati osnovna sredstva - materijalnu i nematerijalnu imovinu, ali i obrtna sredstva - pripremu proizvodnje, sirovine i materijale, ostale proizvodne troškove, troškove zaposlenih, zakup poslovnog prostora, režijske troškove, itd...

Mikro zajmovi

Iznosi mikro zajmova, namijenjenih mikro i malim poduzetnicima, kreću se u rasponu od 1.000 EUR-a do 25.000 EUR-a, uz kamatne stope od 0,5% do 1,5% (za osnovna sredstva) te 1,5% do 3,5% (za obrtna sredstva), a rok otplate je do 5 godina (za osnovna sredstva), odnosno do 3 godine (za obrtna sredstva). Visina kamatne stope određuje se sukladno indeksu razvijenosti županije u kojoj poduzetnik ulaže.

Mali zajmovi

Minimalan iznos malih zajmova je 25.000 EUR-a dok je maksimalni iznos 50.000 EUR-a. Osim mikro i malih poduzetnika, ovi su zajmovi namijenjeni i srednjim poduzetnicima (50 - 249 zaposlenih). Kamatne stope su u rasponu od 0,5% do 1,5%, uz rok otplate do najviše 10 godina, a točan rok otplate ovisi o trajanju amortizacije građevine i/ili strojeva i opreme u koje se ulaže. Moguć je poček do najviše 2 godine.

Ovaj financijski instrument važi do iskorištenja sredstva, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Više o natječajima možete pronaći ovdje.

05.06.2019. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/poduzetnicima-i-dalje-na-raspolaganju-zajmovi-sa-0-5-kamata/118868/