objavljeno 17.07.2008. 13:37:03

Počinju pregovori o razgovorima

Zaokret u politici prema Iranu omogućio je susret koji će odrediti daljnju sudbinu pregovora.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)

Američka strana tvrdi da će podtajnik William Burns, treći čovjek State Departmenta samo slušati što govori glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalil i ni u kom slučaju pregovarati.

No, to je velik pomak u odnosu na retoriku koja je do sada u potpunosti isključivala bilo koju varijantu osim trenutnog i potpunog prestanka bilo kakve nuklearne aktivnosti u Iranu.

U tijeku zadnjih nekoliko mjeseci spekulacije o mogućoj intervenciji SAD ili Izraela u svrhu uništenja iranskog nuklearnog programa prerasle su cijeli niz mogućih scenarija. Tako će taj drugi izravni susret diplomata dvaju zemalja biti u ozračju popuštanja napetosti i pokušaja smirivanja situacije.

Naime, predsjedniku Bushu istječe drugi mandat, a sigurno ne želi otići s aurelom gubitnika, jer Iran je daleko jači, vojno i psihološki, i od Afganistana i Iraka.

I iranska strana ima svoj interes u popuštanju, jer im je njihov dosadašnji stav zamrznuo ogromna novčana sredstva u zapadnim bankama, koja bi im svakako dobro došla. Tako da izjave Ajatolaha Ali Hamneija o neprihvaćanju prijetnji i jasnim pregovaračkim stavovima mogu biti tumačene samo kao dodatni pritisak prije stvarnih pregovora.

17.07.2008. 13:37:03
http://m.metro-portal.hr/pocinju-pregovori-o-razgovorima/9942/